Dietetyczna zupa ogórkowa FIT
Zupa ogórkowa FIT
Właściwości ogórków kiszonych
Ogórki kiszone lub inaczej kwaszone to klasyczny dodatek w daniach dietetycznych ze względu na szereg właściwości zdrowotnych i niską liczbę kalorii - 100 g ogórków kiszonych dostarcza jedynie 11 kcal. Są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, ponieważ cukier w nich zawarty podczas procesu fermentacji został przekształcony w kwas mlekowy. To nie wszystkie zalety ogórków, ponadto:
pozytywnie wpływają na układ pokarmowy
stymulują układ odpornościowy organizmu
obniżają poziom cholesterolu
są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia.
Kluczowa rola zup w odchudzaniu
Niestety zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach, a szkoda. Poza tym, że oferują bogate walory smakowe, dają duże możliwości łączenia składników i smaków, mają też wiele właściwości, które pomagają w utrzymaniu zdrowego organizmu i zgrabnej figury. W zupie łączymy zwykle różne składniki - warzywa, mięso, produkty zbożowe, tłuszcze, dzięki temu odpowiednio ugotowana zupa jest źródłem dobrze przyswajalnych składników odżywczych. Zupy to też idealny sposób na jedzenie warzyw w ogóle, szczególnie dla tych, którzy nie lubią ich w innej postaci, a jak wiadomo, należy jeść przynajmniej ½ kg warzyw dziennie.
Zupy sycą, ale nie tuczą, pod warunkiem, że przestrzegamy paru istotnych zasad dietetycznych. Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym nie jest kaloryczna. Bardziej kaloryczne są dodatki do zup, np. makaron, ziemniaki, ryż, dlatego należy je stosować z umiarem. Jednak jeśli zupa ma być jedynym głównym posiłkiem, musi być bardziej treściwa. Wywar do zup należy gotować z chudego mięsa lub drobiu, jednak bez skórki. Śmietanę lub zasmażkę, która tuczy można zastąpić chudym mlekiem, jogurtem lub całkiem z niej zrezygnować.
Przepis na dietetyczną zupę ogórkową FIT
Doskonała alternatywa dla przekąsek. Największą zaletą zupy ogórkowej jest to, że w 100 g ma jedynie 24 kcal i składa się głównie ze zdrowych warzyw.
Składniki na 3 porcje:
2 marchwie
1 łyżka oleju rzepakowego
1 pietruszka
1/2 selera
1 mały por
1/2 cebuli
2 l wody
2 ziemniaki
łyżka masła
300 g kiszonych ogórków
1 duża marchewka
do posypania: koperek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na maśle.
Do garnka z dwoma litrami wrzącej wody dodać pokrojone lub starte warzywa - marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem.
Gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj do zupy pokrojone w kostkę lub utarte na grubych oczkach ogórki kiszone.
Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, można dodać również kilka łyżek wody z ogórków do smaku.
Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Można podawać z dodatkiem kaszy pęczak lub gryczanej – zupa będzie bardziej sycąca.