Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?
canva/happy_lark

Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

27 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Rosół jest popularną zupą, na którą jednak każdy ma swój tajemny przepis. Jedni gotują go na mieszance mięs, inni uwielbiają rosół na wiejskiej kurze, niektórzy dodają opieczoną cebulę, inni przeróżne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko? Choć składnik ten jest zaskakujący, to naprawdę warto dorzucić go w czasie gotowania.

Klasyczny rosół gotuje się na mięsie i warzywach. Jeśli chodzi o przyprawy, większość osób dodaje do niego sól i pieprz. Jednak z tą łagodną w smaku zupą, naprawdę można poeksperymentować. Dzięki temu nabierze charakteru albo co najmniej zmieni nutę smakową.

Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

Choć rosół z jabłkiem wydaje się dziwnym zestawieniem, to gdy spróbujecie takiego wywaru, poczujecie różnicę. I będzie to różnica na plus. Jabłko dodaje bowiem rosołowi przyjemnej słodkości i doskonale podkreśla smak mięsa.

Dodatek jabłka najlepiej pasuje do rosołów drobiowych, gotowanych na kurze, kaczce, gęsi czy mięsie z indyka. Również na ich mieszance. Mięso drobiowe doskonale bowiem harmonizuje z owocami.

Kiedy dodać jabłko do rosołu? Najlepiej razem z warzywami, tak by gotowało się na tyle długo, by wywar przeszedł jego smakiem. Jabłko wrzucamy całe, bez obierania. Skórka zawiera bowiem najwięcej aromatu, a przy okazji chroni jabłko przed szybkim rozgotowaniem.

Niezwykła receptura

Przepis na rosół z jabłkiem wywodzi się z kuchni pakistańskiej. Jednak również i u nas wiele osób przetestowało już tę recepturę. Wśród nich jest np. Ewa Wachowicz.

Do rosołu z jabłkiem warto też dorzucić parę plasterków świeżego imbiru. Przyprawa ta bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem, a przy okazji przyjemnie zaostrza smak zupy, nadając jej orientalnej nuty.

Jeśli chcesz poznać ciekawy przepis na rosół, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Pascala Brodnickiego na aromatyczny rosół , a także na pieczony rosół wg Ewy Wachowicz .

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pysznosci, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy