Najgorszy błąd w przechowywaniu żurku. Natychmiast się psuje i jest do wyrzucenia

Różne potrawy mają różne zalecenia co do przechowywania ich przez dłuższy czas. Oto zasady dotyczące żurku.
Czy żurek może się zepsuć?
Żurek, czyli zupa oparta na wygotowanym smaku mięsnym i zakwasie z kiszonej mąki żytniej, to specyficzny rodzaj zupy. Choć nie zawsze o tym pamiętamy, zakwas jest kiszonką. Przygotowana na nim zupa jest więc już na starcie zaszczepiona bakteriami fermentacji.
Co więcej – żurku po zakwaszeniu go nie gotujemy przeważnie zbyt długo. Oznacza to, że mamy ciągle w zupie bakterie, gotowe przyspieszyć proces jej kiszenia. Tymczasem skwaszona zupa straci smak i stanie wręcz szkodliwa dla naszego układu pokarmowego.
Jak przechowywać żurek
Zupy co do zasady powinniśmy zjadać w miarę szybko po przygotowaniu. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Trudno jest zwłaszcza w święta, kiedy wyliczenie odpowiedniej ilości porcji przychodzi nam z większym trudem. Wtedy staramy się oszczędzić jak najwięcej zupy na później, co – jak już ustaliliśmy – nie jest takie łatwe.
Dalsza część tekstu pod filmem.
A więc pierwsza zasada – oczywiście chłód. Tak jak i zakwas, tak żurek przechowujemy w lodówce. Jej temperatura dezaktywuje bakterie przynajmniej częściowo. Jest jednak jeszcze kwestia innych warunków przechowywania.
Żurek – lepiej w słoiku niż w garnku
Częstą praktyką jest przechowywanie zupy w lodówce w garnku, w którym była gotowana. To praktyka czasem nieunikniona – jeśli mamy do czynienia z naprawdę dużą porcją. Pamiętajmy tylko wtedy o pokrywce lub przykryciu garnka folią kuchenną.
Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Psucie się potraw zaczyna się od obecności powietrza. Dobrze jest więc przelać zupę np. do słoików, a te zakręcić. Jeśli porcjujemy gorącą potrawę, można nawet przeprowadzić szybkie wekowanie – po prostu zakręcić słoiki i odstawić do przestudzenia do góry dnem. Nie przysparza to kłopotu, a wiele pomaga.
Przechowywanie żurku – na to uważaj
Jeśli chcesz przechowywać zupę w lodówce, pamiętaj, by nie zanieczyszczać porcji, która ma postać kilka dni. W tym celu zawsze używamy czystych sztućców i narzędzi – nie wkładaj do potrawy łyżki, która np. była wcześniej oblizana. Oczywiście zupę schładzamy wyłącznie czystą – bez kiełbasy czy jajka.
W podobny sposób żurek można także mrozić. W zamrażarce może on spędzić nawet do 2 miesięcy. Zaś odpowiednio schłodzony, żurek przechowa się w lodówce nawet do 4 dni.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocny schab i szare kluski.





































