Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
Rosół jest jedną z lepszych zup na chłody. Przygotowując ją w piekarniku, uzyskamy niezwykle aromatyczne danie, któremu mało kto się oprze. Koniecznie sprawdźcie wyjątkowy patent Ewy Wachowicz na rosół z piekarnika.
Radziliśmy wam już jak wybrać mięso do przyrządzenia rosołu. Podpowiadaliśmy także jakich przypraw użyć, by najlepiej wydobyć smak tej klasycznej zupy. Dziś wracamy z recepturą Ewy Wachowicz, która wykorzystuje pieczone mięso i warzywa. Rosół wychodzi delikatny i niesamowicie aromatyczny. Skusicie się?
Przepis na wyborny rosół pieczony Ewy Wachowicz
Składniki:
pół wiejskiej kury
1 kg szpondra wołowego
2 spore marchewki
1 mała pietruszka
nieduży kawałek selera
1 średnia cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
3 śliwki suszone
3 gałązki lubczyku
kawałek kory cynamonu
odrobina soku wyciśniętego z cytryny
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso oprószamy solą. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z umytymi warzywami. Przykrywamy je i pieczemy przez godzinę.
Następnie przenosimy upieczone produkty do garnka z wrzątkiem. Wymywamy smak z naczynia. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Całość gotujemy przez 2 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Do garnka z zupą wkładamy lubczyk, śliwki suszone i cynamon. Gotujemy jeszcze przez godzinę i doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Jeżeli lubimy, możemy dodać pokrojoną marchew z gotowania rosołu.
Wskazówka: warzywa i mięso z rosołu warto zachować do przygotowania pasztetu lub pasty kanapkowej. Nie warto marnować tych produktów.
Źródło zdjęcia: canva/aluxum
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz