Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
canva/Mariha-kitchen; TRICOLORS/East News

Rosół jest jedną z lepszych zup na chłody. Przygotowując ją w piekarniku, uzyskamy niezwykle aromatyczne danie, któremu mało kto się oprze. Koniecznie sprawdźcie wyjątkowy patent Ewy Wachowicz na rosół z piekarnika.

Radziliśmy wam już jak wybrać mięso do przyrządzenia rosołu. Podpowiadaliśmy także jakich przypraw użyć, by najlepiej wydobyć smak tej klasycznej zupy. Dziś wracamy z recepturą Ewy Wachowicz, która wykorzystuje pieczone mięso i warzywa. Rosół wychodzi delikatny i niesamowicie aromatyczny. Skusicie się?

Przepis na wyborny rosół pieczony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół wiejskiej kury

  • 1 kg szpondra wołowego

  • 2 spore marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • nieduży kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskie

  • 5 ziaren pieprzu

  • 3 śliwki suszone

  • 3 gałązki lubczyku

  • kawałek kory cynamonu

  • odrobina soku wyciśniętego z cytryny

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso oprószamy solą. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z umytymi warzywami. Przykrywamy je i pieczemy przez godzinę.

Następnie przenosimy upieczone produkty do garnka z wrzątkiem. Wymywamy smak z naczynia. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Całość gotujemy przez 2 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Do garnka z zupą wkładamy lubczyk, śliwki suszone i cynamon. Gotujemy jeszcze przez godzinę i doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Jeżeli lubimy, możemy dodać pokrojoną marchew z gotowania rosołu.

Wskazówka: warzywa i mięso z rosołu warto zachować do przygotowania pasztetu lub pasty kanapkowej. Nie warto marnować tych produktów.

Pieczony rosół jest niezwykle aromatyczny
Pieczony rosół jest niezwykle aromatyczny

Źródło zdjęcia: canva/aluxum

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram