Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tradycyjne gołąbki jak u babci bez sosu pomidorowego
Adam Moskal
Adam Moskal 26.02.2022 01:00

Przepis na tradycyjne gołąbki jak u babci bez sosu pomidorowego

Gołąbki
canva/pilipphoto, Getty Images

Wszyscy dobrze znamy tradycyjne gołąbki duszone w sosie pomidorowym, którymi zajada się cała Polska. Dzisiaj jednak prezentujemy genialny babciny patent na gołąbki bez sosu, które podsmaża się na smalcu. Taka technika pozwala skarmelizować kapustę, dodając jej więcej smaku, a także zachować soczystość i delikatność farszu.

Klasyczne gołąbki, które dusi się w sosie pomidorowym, są codziennością, która niektórym mogła się już dawno znudzić. Aby temu zaradzić, warto eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe pomysły.

Babcine gołąbki bez sosu, za to smażone na smalcu, szybko odświeżą twój jadłospis. Mimo iż receptura wymaga włożenia nieco wysiłku, każda chwila spędzona w kuchni jest warta smaku, jaki można później poczuć.

Przepis na gołąbki bez sosu pomidorowego

Składniki:

  • 1 główka kapusty

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 100 g ryżu

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ziarna pieprzu

  • sól

  • smalec

Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. W drugim garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści i z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu.

Do miski włóż mięso, posiekaną drobną cebulę, siekany czosnek, ryż, jajko oraz wszystkie sypkie przyprawy. Wymieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki.

Na dnie dużego garnka ułóż brzydkie wierzchnie liście, a na nich połóż gołąbki. Zalej je wodą po gotowaniu kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Duś całość przez 60 minut. Przed podaniem podsmaż każdego gołąbka na smalcu, aż z każdej strony ładnie się zrumienią. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/despotodstiga, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-potrawy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram