Dlaczego warto jeść kiwi?
Kiwi uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców świata. Są źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów. Dlaczego warto je jeść? Na jakie dolegliwości pomagają? Śpieszymy z odpowiedzią!
Zalety kiwi
Okazuje się, że już jeden owoc kiwi pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C . Wspiera ona naszą odporność, dlatego szczególnie warto po nią sięgać w okresie jesienno - zimowym.
Nie jest to jednak koniec doskonałych wiadomości. W kiwi znajduje się dość rzadka witamina E. Jest ona zaliczana do naturalnym antyoksydantów. Co to oznacza? Chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.
Owoc kiwi dostarcza również do naszego organizmu szereg innych cennych dla zdrowia pierwiastków: kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi, wapnia oraz manganu . Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym owocu?
Na poprawę humoru
Badania przeprowadzone na nowozelandzikim uniwersytecie Otago wykazały, że zawarta w kiwi witamina C nie tylko pozytywnie wpływa na naszą odporność, ale również na samopoczucie . Zwiększa bowiem produkcję hormonów i neuroprzekaźników m.in. serotoniny i oksytocyny.
Osoby biorące udział w badaniu zauważyły zmiany w swoich organizmach już po upływie dwóch tygodni. Przede wszystkim odnotowali mniejsze zmęczenie i większy zapał i energię do pracy . Czy istnieją przeciwskazania do jedzenia kiwi?
Przeciwskazania do jedzenia kiwi
Kiwi zaliczane jest do owoców cytrusowych, dlatego przede wszystkim nie powinny po niego sięgać osoby, które borykają się z alergią . Skutkami ubocznymi zjedzenia owocu może być np. swędzenie ciała lub uporczywa wysypka.