To najzdrowsze mięso z kurczaka. Ugotujesz z niego wyśmienity gulasz

Kurczak jest w Polsce najchętniej kupowanym mięsem. Na nasze stoły zazwyczaj trafia pierś lub nóżki z kurczaka, ale mało kto wie, że o wiele cenniejsze są drobiowe serca. Mięso to jest tanie, dostępne w każdym sklepie, a przy tym bardzo zdrowe. Poznaj przepis na gulasz z podrobów. Smaczny obiad gwarantowany.
Podroby drobiowe na walkę z anemią
To, co jemy, ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i ma także wpływ na samopoczucie. Z tego powodu serca drobiowe powinny znaleźć się diecie prawie każdego. Prawie, bo są pewne wyjątki. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że osoby, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu lub cierpią na miażdżycę, powinny tego mięsa unikać. Jest to spowodowane tym, że te podroby zawierają sporo cholesterolu, a zawarta w nich niacyna nie jest w stanie, całkowicie obniżyć jego stężenia.
Wszyscy inni bez obaw mogą ten produkt spożywać, ale nie powinni przesadzać z jego ilością. Kilka razy w miesiącu w zupełności wystarczy. Ten składnik powinien znaleźć przede wszystkim w diecie osób, które chorują na anemię. Wynika to z faktu, że drobiowe serca zawierają sporo żelaza, a ten składnik jest skuteczny w leczeniu niedokrwistości. Składnik z tego rodzaju mięsa jest lepiej przyswajalny niż żelazo pochodzenia roślinnego. To jednak nie koniec zalet.

Drobiowe serca, czyli najzdrowsze mięso z kurczaka
Tytułowanie drobiowych serc najlepszym mięsem z kurczaka nie jest pomyłką ani nadużyciem. W 100 gramach tego produktu znajduje się 153 kcal. W tej samej porcji mięsa znajdziemy także 15,55 g białka, 0,71 g węglowodanów oraz 9,33 g tłuszczów.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Podroby drobiowe zawierają multum witamin oraz innych wartości odżywczych. Jeżeli chodzi o te pierwsze, to znaleźć można witaminy z grup A (odpowiada za produkcję czerwonych krwinek), B (wspomaga układ nerwowy), C (wspiera odporność) oraz PP (wspiera układ pokarmowy, krwionośny oraz nerwowy). W mięsie oprócz wspomnianego już żelaza znajduje się także fosfor oraz wapń.
Tak bogaty i cenny skład sprawia, że powinno się z tych serc przygotować obiad. Naszą propozycją jest gulasz. Poniżej przedstawiamy składniki, które oprócz najzdrowszego mięsa z kurczaka są potrzebne. W dalszej części tekstu znajduje się z kolei przepis.
Składniki na gulasz:
- 600 g serc drobiowych
- 200 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 250 ml bulionu
- 1 cytryna
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- masło
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- pieprz
- sól

Przepis na gulasz z podrobów drobiowych
Serca opłucz, a następnie przed smażeniem obgotuj je przez kilkanaście minut we wrzątku. Po tym zabiegu odcedź je i pozostaw do wyschnięcia. Papryki umyj, a następnie pokrój je w cienkie i krótkie paski. Cebulę obierz, również opłucz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i również pokrój w kostkę.
W garnku lub w głębokiej patelni rozpuść odrobinę masła. Do naczynia przełóż pokrojone na mniejsze kawałki serca. Smaż je, do momentu zarumieniania na brązowy kolor. Dopiero wtedy wsyp cebulę. Wymieszaj. Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj pieczarki oraz paprykę. Wymieszaj składniki. Wlej bulion i wsyp wszystkie przyprawy. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością soli. Zmniejsz moc palnika. Składniki duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Po tym czasie do garnka wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i wlej sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj. Gulasz gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec sprawdź jego smak i w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
Polecamy także przepis na smaczną surówkę do obiadu. Pisaliśmy także o polskim owocu, który podbił świat.






































