Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem
Rosół gotujemy zwykle na niedzielny obiad, a także podczas spotkań w większym gronie, świąt i większych uroczystości. Mało kto wie jednak, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego soczystego pomidora.
Do rosołu zwykle dodajemy marchewkę, korzeń i natkę pietruszki, cebulę opaloną nad ogniem, por, seler. Niektórzy dodają również niewielki kawałek główki kapusty, która nadaje lekkiej, orzechowej nuty. Zapominamy jednak o pomidorze, który nadaje kolor i poprawia smak.
Nie gotujmy rosołu wyłącznie na porcji rosołowej z kurczaka. Jeśli chcemy, żeby danie miało doskonały, pełny smak i aromat, dodajmy również kawałek wołowiny i indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret fenomenalnego rosołu, który będzie totalnym hitem.
Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny. W ten sposób uzyskamy pełny, wyraźny smak. Wywar z mięsa i warzyw musi się dosłownie pyrkać. Zrezygnujmy również z kostek rosołowych, nie doprawimy nimi rosołu, dodamy jedynie sól i konserwanty.
Dlaczego warto dodać pomidora do rosołu? Efekt zachwyci każdego smakosza
Rosół gotowany z dodatkiem pomidora ma piękny kolor i łagodniejszy smak. Nie obierajmy i nie nacinajmy warzywa, włóżmy go do garnka w całości w tym samym momencie, co cebulę i gotujmy na najmniejszym ogniu.
Do rosołu najlepiej sprawdzi się pomidor soczysty, mięsisty. Latem wykorzystajmy pomidory polne, zimą natomiast pomidory malinowe. Pomidora wyjmijmy z garnka przed doprawianiem, najlepiej przy pomocy łyżki, żeby się nie rozpadł.
Jakie przyprawy i zioła dodać do rosołu? Zapomnij o kostce rosołowej
Wiele osób wywar doprawia kostką rosołową i wrzuca ją zaraz na początku gotowania wywaru. To bardzo często popełniany błąd, przez co wywar nie ma ani smaku, ani aromatu, ani nawet koloru.
Do rosołu, oprósz liści laurowych i ziela angielskiego, dodajmy gałązkę świeżego lubczyku (możemy zamienić na suszony, wtedy dodajemy łyżeczkę), natkę pietruszki i szczyptę kurkumy. Lubczyk i natkę dodajemy razem z warzywami i pozwalamy im oddać cały aromat.
Kurkumę natomiast dodajmy pod sam koniec gotowania, kiedy rosół będziemy doprawiać do smaku solą i pieprzem . Przyprawa doskonale podkreśli smak całego dania.
Mięso i warzywa z rosołu wykorzystajmy później do przygotowania pasztetu . Z mięsa zrobimy również farsz do pierogów, krokietów , zrobimy także pyszne pyzy. Z warzyw możemy przygotować również prostą pastę kanapkową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
-
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: pysznosci.pl