Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego

Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego

Czym zagęścić zupę?
canva/Chatiyanon

Nie wiecie czym zagęścić zupę? Oprócz klasyki w postaci śmietany czy mąki można wykorzystać kilka innych produktów. Część z nich z pewno macie w kuchni. Podpowiadamy, co będzie skuteczne.

Zahartowana śmietana czy przesiana lub podsmażona na maśle mąka nie zawsze sprawdzą się jako zagęstnik do zupy. Zasmażki są ciężkostrawne, a po nabiał nie każdy chce lub może sięgać. Konieczne są więc inne pomysły.

Wiemy, czym zagęścić zupę

Skutecznym i pasującym do wielu zup produktem, który sprawi, że będzie gęstsze, jest ser. Możemy wybrać zarówno żółty czy pleśniowy, jak i topiony. Te pasują do zup takich jak porowa, ziemniaczana czy kalafiorowa.

Dobrym pomysłem będzie też skorzystanie z mascarpone, które nadaje daniom kremowej konsystencji. Możemy zagęścić nim np. zupę ogórkową, pomidorówkę czy barszcz z buraków. Będzie też pasował do warzywnych zup kremów.

Ze wszystkimi serami postępujemy podobnie jak ze śmietaną — hartujemy i stopniowo dodajemy do garnka. Aby potrawa dłużej zachowała świeżość, możemy też łączyć ją z zagęstnikami już na talerzu.

Roślinne produkty do zagęszczania zup

Dla osób, które chcą uniknąć sięgania po nabiał, też mamy kilka pomysłów. Zupy kremy skutecznie zagęścimy, dodając do nich ugotowane ziemniaki. Zawarta w bulwie skrobia sprawi, że danie zyska bardziej zwartą strukturę.

Jeśli dopiero zaczęliśmy gotować potrawę, a płynu jest sporo, możemy zawsze pokusić się o ugotowanie w nim makaronu, ryżu lub opłukanej czerwonej soczewicy. Dodajemy wtedy wybrany produkt i gotujemy danie przez wskazany na opakowaniu czas.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na znakomite zupy. W tym artykule zdradzamy jak przygotować słodką pomidorówkę, Ten natomiast zawiera patent na pyszny krem z dyni.

Wiemy, czym zagęścić zupę
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp