Smakosze.pl

canva/Marcin Jucha

Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia

15 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zostało wam mięso po rosole? Powiemy wam, jak zrobić krokiety z mięsem z rosołu. Ten tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia możecie wykorzystać na przykład jutro. Z pewnością nasycicie się tym daniem, a jego przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne.

Rosół często gości na naszych stołach. Najsmaczniejszy jest, gdy gotuje się go na sporej ilości mięsa i warzyw. Niestety często zdarza się, że mięso pozostaje niezjedzone, bo po zupie jemy drugie danie. Co więc zrobić z ugotowanym mięsem?

Pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu jest naprawdę dużo. I warto je przerobić, bo jest bardzo smaczne, a z racji tego, że jest już ugotowane, szybko można je zamienić w nowe danie. Z mięsa po rosole można zrobić pasztet, pastę, farsz do pierogów czy krokietów. Dziś przepis na te ostatnie zdradzi wam Jakub Kuroń.

Krokiety z mięsem z rosołu

Składniki:

na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • ok. 200 ml mleka

  • ok. 200 ml wody gazowanej

  • 1 łyżka oleju

na farsz:

  • ok. 75 dag wołowiny z rosołu

  • ok. 40 dag mięsa z kurczaka z rosołu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • warzywa z rosołu

  • sól, pieprz

oraz:

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • ok. 1,5 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krokietów

Na naleśniki podane składniki umieść w misce. Dokładnie wymieszaj je rózgą lub zmiksuj mikserem. Ciasto odstaw na 15 minut.

Po tym czasie usmaż na patelni cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu, by nie obeschły.

Z mięsa usuń kości, skórę i tłuszcz. Mięso pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Mięso, cebulę i warzywa z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź go odrobiną rosołu.

Na każdy naleśnik kładź trochę mięsnego farszu. Farsz równomiernie rozprowadź. Dwa naprzeciwległe boki naleśnika zawiń do środka, a potem zwiń całość w roladkę.

Tak otrzymane krokiety panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż je na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na zapiekankę makaronową z mięsem po rosole , a także na kotlety z mięsa i warzyw po rosole .

mięso po rosole
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >