Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 05.09.2022 20:10

1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki

kotlet schabowy
Canva / Patryk_Kosmider

Kotlety schabowe są klasycznym daniem na polskim stole. Jak każdy klasyk, mają swoje tajemnice, które warto znać, aby za każdym razem wychodziły zaskakująco pyszne. Jeśli chcesz, aby Twoje kotlety schabowe były wyjątkowo delikatne, a zarazem soczyste, przed smażeniem namocz mięso w mleku.

Kotlety schabowe powinny moczyć się w mleku przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Zaplanuj sobie przyrządzenie ich z odpowiednim, optymalnie jednodniowym wyprzedzeniem. Do mleka możesz dodać również pokrojoną w pióra cebule. Kotlety schabowe nabiorą dzięki temu ostrzejszego, bardziej wyrazistego smaku.

Tradycyjnym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest smalec. Dzięki temu ich smak jest głębszy a skórka idealnie zrumieniona. Jeśli nie przepadasz za posmakiem smalcu, możesz użyć masła klarowanego lub oleju rzepakowego.

Przygotuj delikatne kotlety schabowe

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 3 szklanki mleka

  • sól i pieprz

  • 1 duża cebula (opcjonalnie)

  • 3 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • smalec do smażenia (lub inny tłuszcz)

Przepis na kotlety schabowe krok po kroku

Schab oczyść z białej błonki, pokrój na grube plastry. Każdy plaster mięsa rozbij tłuczkiem. Dbaj aby rozbite kotlety schabowe były równomiernej grubości, dzięki czemu łatwiej będzie je dokładnie usmażyć.

Do dużej miski włóż rozbite kotlety schabowe. Mięso zalej mlekiem, ewentualnie dodaj pokrojoną cebule. Do całości wsyp po pół łyżeczki łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszaj delikatnie, aby zalewa z mleka przykrywała każdy kawałek mięsa. Odstaw do lodówki pod przykrycie na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po upływie tego czasu wyjmij kotlety schabowe z zalewy i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki takiemu osuszeniu, panierka będzie dobrze przylegać do mięsa po usmażeniu. Kotlety schabowe dopraw sola i pieprzem.

Każdego kotleta schabowego panieruj w jajku a następnie w bułce tartej. Kładź na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Kotlety schabowe najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, podane np. z ziemniakami i ulubioną surówką. To nie jedyny trik na kotlety schabowe, jaki mamy w zanadrzu. Wypróbuj koniecznie tradycyjny przepis na schabowe z kością.

Canva / jonnysek
Canva / jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: