Smakosze.pl Porady Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące
Canva / pilcas

Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące

5 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale w swoim jadłospisie unikasz jajek? Na szczęście znamy rozwiązanie tego problemu. Kurze jajo możesz z łatwością zastąpić innymi produktami. Wśród nich znajdziesz olej, mąkę ziemniaczaną a także tajemniczą aquafabę.

Placki ziemniaczane są bardzo lubianą potrawą. Można przygotować je na słodko lub słono, zależnie od chęci i okoliczności. Tradycyjny przepis zawiera jednak nieco kontrowersyjny dodatek jajka. Na szczęście dzięki zamiennikom chrupiące złociste placuszki mogą cieszyć także osoby na diecie roślinnej lub te, które borykają się z alergią pokarmową.

Jaką rolę pełni jajko w plackach ziemniaczanych?

Jajko w plackach ziemniaczanych pełni rolę swego rodzaju łącznika pomiędzy składnikami i sprawia, że ciasto nie rozpada się podczas smażenia . Nie wszyscy jednak mogą ten produkt bez problemu spożywać. Przyjrzyjmy się wobec temu liście sprawdzonych zamienników .

Dodatek jajka do placków ziemniaczanych nie jest znaczący . W związku z tym zamiana go na inny składnik nie wpłynie znacząco na finalny smak potrawy . Niektóre alternatywne produkty mogą go wręcz ulepszyć .

Wśród alternatyw dla jajka w plackach ziemniaczanych znajdziemy takie, które zmieniają smak dania oraz te nie mające na niego żadnego wpływu . Produkt możesz wybrać więc zgodnie z własnymi preferencjami . Znajdź najlepszą metodę dla siebie.

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

Prostym zamiennikiem w plackach ziemniaczanych będzie dodatek mąki ziemniaczanej . Każda łyżka mąki odpowiada jednemu jajku . W takich samych proporcjach jajko możesz zastąpić olejem . Ten produkt równie skutecznie zespoli ciasto na placki .

Jeśli chcesz wzbogacić swoje placki ziemniaczane o nowy smak, a równocześnie wyeliminować z przepisu jajko, zastąp je puree warzywnym . Ugotowane i zmiksowane warzywa idealnie spajają resztę składników , podbijając przy tym smak potrawy. Wybór warzyw zależny jest od smaku , który chcesz uzyskać w plackach ziemniaczanych. 1 jajko w przepisie odpowiada 1/4 szklanki puree.

Jeśli w swojej kuchni masz żelatyną lub siemię lniane , zamiennik jajka jest w zasięgu Twojej ręki. 1 łyżeczkę żelatyny lub 1 łyżkę siemienia wystarczy rozpuścić w wodzie i wymieszać z masą ziemniaczaną. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi dodatki te pozostają niewyczuwalne w plackach .

Kolejnym sposobem jak zamienić jajko w plackach ziemniaczanych jest użycie aquafaby . Intrygująca nazwa to nic innego, jak określenie wody z ciecierzycy . Możesz użyć płynu po gotowaniu lub tego z puszki . 3 łyżki takiej wody to odpowiednik jednego jajka . Niezwykle chrupiące placki przygotujesz dzięki temu przepisowi . Smakowite placki z nietypowym dodatkiem zaprezentował Tomasz Strzelczyk .

Canva / peredniankina
Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy