Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Chrupiące placki ziemniaczane - prosty przepis
canva/PeteerS

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą nawet najbardziej wybrednych. Doświadczone kucharki znają niezawodny sposób na ich przygotowanie. Wystarczy kilka warzyw zetrzeć na tarce o większych oczkach. Obecne w masie kawałki skarmelizują się na patelni, dzięki czemu na powierzchni placków powstanie smaczna skorupka.

Kto nie lubi chrupiących placków ziemniaczanych? Smażony ziemniaczany rarytas zyska na smaku, gdy część bulw zetrzemy na tarce o większych oczkach. Obecność warzywnych wiórków w masie sprawi, że danie będzie miało przyjemnie kruchą skórkę. Nikt mu się nie oprze.

Przepis smaczne i chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane? Jeden szczegół sprawi, że zachwyca od pierwszego kęsa

Ziemniaki obieramy i starannie myjemy. 2-3 sztuki ścieramy na tarce o większych oczkach, a pozostałe na drobnych. Warzywa odstawiamy na bok, a w międzyczasie siekamy obraną cebulą i czosnek.

Jeśli decydujemy się na zastosowanie zamiennika jaja, to jest dobry moment na zalanie ziaren siemienia lnianego — powinny się moczyć we wrzątku przez 5 minut. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy.

Powinniśmy uzyskać zwartą masę. Jeśli wydaje nam się zbyt płynna, dodajemy mąkę. Na patelni z grubszym dnem rozgrzewamy cienką warstwę oleju, a następnie przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki.

Smażymy je na średnim ogniu — po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem. Chrupiące placki ziemniaczane serwujemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym — w takiej wersji są najsmaczniejsze.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy smaczną i sycącą wersję z żółtym serem. Być może też spodoba wam się patent na węgierską odsłonę z pysznym gulaszem.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą każdego
canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: