Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > „Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.09.2022 18:35

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i świeżych ziół. Placki są o wiele lżejsze, delikatniejsze i smaczniejsze od tradycyjnej potrawy. Placki według receptury Strzelczyka to pomysł na tani i prosty obiad dla całej rodziny.

Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Master Chef, dzieli się z fanami przepisami na wyśmienite dania, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Niedawno Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube zdradził przepis na tanie i pyszne placki ziemniaczane.

To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk do placków ziemniaczanych dodaje marchewkę, czosnek i solidną porcję świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Te składniki odpowiadają za doskonały smak i niepowtarzalny aromat, który unosi się po całej kuchni podczas smażenia.

Placki ziemniaczane z marchewką Strzelczyk smaży na rozgrzanym oleju rzepakowym, ale na małej ilości. Olej musi być dobrze rozgrzany, dzięki czemu placki nie będą tłuste. Gotowe placki podajmy z kwaśną śmietaną, tak smakują najlepiej.

,,Mega tanie i smaczne" placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 800 g ziemniaków

  • 200 g marchewki

  • pół cebuli

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • koperek

  • natka pietruszki

  • szczypiorek

  • łyżeczka soli, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką i świeżymi ziołami?

Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły sok. Marchewkę, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, przełóż do większej miski. Dodaj odsączone ziemniaki, wbij jajko, wsyp mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj solidną porcję posiekanej zieleniny, ponownie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wykładaj na rozgrzany olej, smaż po kilka minut na stronę, na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.

Smażenie placków ziemniaczanych
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube