Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - przepis na zdrowy obiad
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:46

Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - przepis na zdrowy obiad

Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - przepis na zdrowy obiad
pixabay.com

Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - składniki

  • 4 kawałki polędwiczek z dorsza (ok. 500 g),

  • 1 paczka mrożonej marchewki z groszkiem (450 g),

  • 100 g kaszy bulgur (1 woreczek),

  • 1/2 szklanki bulionu

  • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup,

  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku,

  • 2 łyżki masła,

  • natka pietruszki lub koperek,

  • sól, 

  • pieprz, 

  • mąka pszenna, 

  • oliwa do smażenia.

Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - sposób przygotowania

Filety dorsza rozmrażamy, osuszamy papierowymi ręcznikami kuchennymi i odstawiamy na bok. 

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut (zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu). 

Przygotowujemy garnek średniej wielkości. Do garnka dodajemy 2 łyżki masła i przyprawę curry. Mrożoną marchewkę z groszkiem przekładamy na sitko i przepłukujemy pod ciepłą wodą. Do garnka z masłem wrzucamy marchewkę z groszkiem i mieszając podgrzewamy przez ok. 5 minut (aż do momentu gdy warzywa się rozmrożą).

Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez ok. 5 minut do miękkości warzyw. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, mieszając.

Przygotowanego wcześniej dorsza doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące pszennej.

Rozgrzewamy dużą patelnię z kilkoma łyżkami oliwy, wykładamy na nią filety i smażymy przez około 3-4 minuty, po czym przewracamy filety na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty.

Na patelnię dodajemy marchewkę z groszkiem z garnka wraz z sosem, rozprowadzamy sos pomiędzy kawałki ryby i gotujemy całość przez ok. 3 minuty.

Na koniec gotowe danie posypujemy natką lub koperkiem, podajemy na ugotowanej kaszy bulgur.

Tagi: