Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - przepis na zdrowy obiad
Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - składniki
4 kawałki polędwiczek z dorsza (ok. 500 g),
1 paczka mrożonej marchewki z groszkiem (450 g),
100 g kaszy bulgur (1 woreczek),
1/2 szklanki bulionu
1/3 szklanki śmietanki 18% do zup,
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku,
2 łyżki masła,
natka pietruszki lub koperek,
sól,
pieprz,
mąka pszenna,
oliwa do smażenia.
Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem - sposób przygotowania
Filety dorsza rozmrażamy, osuszamy papierowymi ręcznikami kuchennymi i odstawiamy na bok.
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut (zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu).
Przygotowujemy garnek średniej wielkości. Do garnka dodajemy 2 łyżki masła i przyprawę curry. Mrożoną marchewkę z groszkiem przekładamy na sitko i przepłukujemy pod ciepłą wodą. Do garnka z masłem wrzucamy marchewkę z groszkiem i mieszając podgrzewamy przez ok. 5 minut (aż do momentu gdy warzywa się rozmrożą).
Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez ok. 5 minut do miękkości warzyw. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, mieszając.
Przygotowanego wcześniej dorsza doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące pszennej.
Rozgrzewamy dużą patelnię z kilkoma łyżkami oliwy, wykładamy na nią filety i smażymy przez około 3-4 minuty, po czym przewracamy filety na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty.
Na patelnię dodajemy marchewkę z groszkiem z garnka wraz z sosem, rozprowadzamy sos pomiędzy kawałki ryby i gotujemy całość przez ok. 3 minuty.
Na koniec gotowe danie posypujemy natką lub koperkiem, podajemy na ugotowanej kaszy bulgur.