Smakosze.pl Porady Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej
canva/glasslanguage

Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej

2 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy , po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?

Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb?

W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.

Jak szybko i skutecznie rozmrozić chleb?

W okresie jesienno- zimowym najlepszym sposobem na rozmrożenie pieczywa będzie położenie kromek na papierze śniadaniowym i przełożenie ich na ciepły kaloryfer. Chleb szybko będzie miękki i zachowa wszystkie walory smakowe.

Poza sezonem grzewczym do rozmrożenia chleba najlepiej sprawdzi się piekarnik. Kromki pieczywa włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz kilka minut. Bochenek rozmrażany w całości potrzebuje około 30- 40 minut.

Jak przygotować chleb do mrożenia? Jak mrozić chleb?

Do mrożenia najlepiej sprawdzi się świeży, jeszcze chrupiący chleb. Kilkudniowe pieczywo nie ma już takiego smaku, jak bochenek tyle co przyniesiony z piekarni. Wiele osób mrozi chleb w całości, jednak wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuża, a rozmrożonego pieczywa nie można ponownie zamrozić.

Chleb rozmrozisz o wiele szybciej, kiedy bochenek pokroisz na kromki jeszcze przed włożeniem do zamrażalnika. Pieczywo włóż do foliowego worka, zawiąż i wstaw do urządzenia.

Korzystasz wyłącznie ze świeżych drożdży do pieczenia? Poznaj zalety drożdży suszonych , upieczesz z nich przepyszny chleb i inne ciasta. Sprawdź również, do jakich potraw warto dodawać kminek . Przyprawa wzmocni ich smak.

jak rozmrozić chleb
canva/Aitor Muñoz Muñoz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy