Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane
Pijecie kawę po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem? Nie jest to dobre rozwiązanie. Jest kilka zdecydowanie lepszych momentów na spożycie ulubionego naparu. Podpowiadamy, kiedy przyniesie to najwięcej korzyści.
Picie kawy kojarzy się z porankiem. Tymczasem sięganie po napój zarówno podczas śniadania, jak i bezpośrednio po przebudzeniu nie jest korzystne. Napar podrażnia żołądek i wpływa na regulację poziomu hormonów po przebudzeniu. Jak zatem raczyć się nim bezpiecznie?
Wiemy, kiedy warto wypić kawę
Po pobudzający napój dobrze jest sięgnąć w momencie obniżonego wydzielania kortyzolu. Substancja ta odpowiada za regulacje poziomu glukozy we krwi, ale też hamuje działanie zawartej w kawie kofeiny. Nasz organizm wydziela go w większych dawkach w okolicach godziny 8 i 9, między 12 a 13 oraz bliżej 18.
Największa porcja uwalniana jest o poranku i ma za zadanie obudzić organizm. Warto więc powstrzymać się od picia kawy bezpośrednio po przebudzeniu. Nie tylko nie odczujemy wtedy jej działania, ale też niepotrzebnie zwiększymy produkcje kortyzolu, którego wydzielanie kofeina będzie dodatkowo stymulować.
Dobrym momentem na filiżankę małej czarnej będą przedziały czasowe 9-11:30 oraz 13-17. Wtedy stężenia kortyzolu we krwi są istotnie mniejsze i będziemy mieli szansę skorzystać z dobroczynnego, pobudzającego działania napoju.
Co jeszcze warto wiedzieć o piciu kawy?
Zaburzanie naturalnej regulacji organizmu może nastąpić nie tylko w wyniku spożycia napoju w czasie zwiększonego wydzielania kortyzolu. Jednym z mniej korzystnych nawyków jest sięganie po kawę w porze wieczornej. Kofeina spożyta wieczorem — nawet na 6 godzin przed snem — może zaburzyć jego przebieg.
Równie niebezpieczne może być dostarczanie jej do organizmu w trakcie jedzenia. Substancja ta jest bowiem w stanie zablokować wchłanianie niektórych składników mineralnych z pokarmu m.in. żelaza, wapnia czy magnezu. W dłuższej perspektywie takie postępowanie może prowadzić do niedoborów.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat kawy. W tym artykule podpowiadamy, dlaczego warto dodać do niej szczyptę soli. Ten natomiast wyjaśnia, jakich popularnych dodatków do tego napoju lepiej unikać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: nowafarmacja, o2, doz