Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.11.2022 22:33

Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad

zapiekanka ziemniaczana
Canva / iko636

Zapiekanka ziemniaczana jest prostym i wdzięcznym przepisem, z którem poradzi sobie każdy. Składniki wystarczy pokroić, zapiec pod aksamitnym sosem i pyszny obiad gotowy. Proponujemy nieco lżejszą wersję zapiekanki bez dodatku mięsa. Sytość zapewniają w niej ziemniaki oraz ciągnący się żółty ser.

Warzywna zapiekanka ziemniaczana ma niezwykle bogaty smak. Ziemniaki idealnie łączą się z cukinią oraz soczystymi zielonymi pomidorami. Do tego odrobina czosnku, ziół i wyborne danie prawie gotowe. Nie zapomnijmy o pierzynce z zapieczonego żółtego sera.

Przepis na pożywną zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 5 pomidorów średniej wielkości

  • 1 średnia cukinia

  • 4 ząbki czosnku

  • 2/3 szklanki mleka

  • kilka plastrów ulubionego sera żółtego

  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • sól i pieprz do smaku

Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana krok po kroku

Ziemniaki do zapiekanki ziemniaczanej obierz, opłucz, pokrój w plastry i włóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Następnie warzywa odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Pomidory do zapiekanki ziemniaczanej sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Cukinię dokładnie wyszoruj. Oba warzywa pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.

W naczyniu żaroodpornym układaj kolejne warstwy zapiekanki ziemniaczanej. Na dnie ułóż ziemniaki, następnie cukinię, a na samym wierzchu pomidory. Każdą warstwę posyp solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Poszczególne warzywa poprzekładaj też pokrojonymi w drobne plasterki ząbkami czosnku.

Przygotuj sos do zapiekanki ziemniaczanej. W tym celu mleko rozkłóć z jajkiem, dodaj szczyptę soli i tak powstałą miksturą polej równomiernie ułożone warzywa. Na wierzchu poukładaj plasterki sera żółtego tak, aby dobrze przykryły całość.

Zapiekankę ziemniaczaną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekaj przez ok. 30 minut. Jeśli ser zbyt mocno się rumieni, przykryj naczynie folią aluminiową. Zapiekanka ziemniaczana gotowa jest do podania po kilkunastu minutach od momentu wyjęcia jej z piekarnika. Smakowita zapiekanka z mielonym mięsem skutecznie zaspokoi nawet największy apetyt. Zapiekanka ryżowa z wędzoną kiełbasą to nie lada przysmak.

Canva / Sevron
Canva / Sevron

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: