Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Do jakich potraw warto dodawać kminek? Niedoceniana przyprawa ma wielką moc
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.10.2022 21:56

Do jakich potraw warto dodawać kminek? Niedoceniana przyprawa ma wielką moc

kminek
Canva / jirkaejc

Dobrze znany nam kminek występuje pod postacią niewielkich brązowych nasionek. W tej niepozornej formie kryje się wielka moc. Poza charakterystycznym, korzennym smakiem przyprawa ma bowiem szereg właściwości zdrowotnych. Dodanie jej do tłustych, mięsnych potraw gwarantuje nam wdzięczność ze strony naszego układu pokarmowego.

Kminek swoje korzenie ma w Azji Mniejszej, jednak szybko rozprzestrzenił się także po terenie Europy, Ameryki północnej, a nawet Afryki. W Polce kminek z powodzeniem możemy hodować w przydomowym ogródku. Do czego warto go wykorzystać?

Jakie niezwykłe właściwości kryją w sobie ziarna kminku?

Kminek jest bogatym źródłem błonnika, wapnia, żelaza, a także witaminy A oraz C. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pomaga ochronić organizm przez chorobami, a także spowalnia procesy starzenia. Jego największą zaletą jest jednak wspieranie pracy układu trawiennego.

Kminek ma działanie rozkurczowe. Pomaga rozluźnić mięśnie gładkie żołądka, a także jelit i przewodów żółciowych. Przyprawa ta jest więc istnym wybawieniem, jeśli chodzi o problemy trawienne.

Ziarna kminku warto dodawać do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Dzięki temu chwilowa przyjemność z jedzenia nie będzie okupiona dolegliwościami takimi, jak wzdęcia czy bóle brzucha. Również problemy natury gazowej odejdą w zapomnienie.

Do czego warto dodawać kminek?

Jak zostało wspomniane wyżej, kminek idealnie sprawdza się w daniach ciężkostrawnych. Warto go dodać do tłustych mięs, ale również do dań na bazie grochu, fasoli lub kapusty. Co jeszcze warto przyprawiać za pomocą kminku?

Poza korzystnym wpływem na pracę żołądka, kminek ma przede wszystkim intensywny, korzenny aromat. Dzięki temu pasuje do wielu rozmaitych potraw, niekoniecznie obciążających układ pokarmowy.

Kminek doskonale uzupełnia smak serów. Doda charakteru twarogowi lub paście z sera żółtego. Wystarczy doprawić nabiał odrobiną całych lub zmielonych nasion, a smak naszej przekąski nabierze nowego wymiaru.

Kminek jest wdzięcznym uzupełnieniem rozmaitych wypieków. Chleb, paluszki czy herbatniki - wszystkie te przysmaki z kminkiem smakują wyjątkowo. Ciasto na pizzę z odrobiną aromatycznej przyprawy na pewno pozytywni zaskoczy niejednego jej miłośnika.

Z pomocą kminku wyczarujemy niezwykły dodatek obiadowy. Ziemniaki z piekarnika z dodatkiem tej przyprawy zapewniają niezapomniane doznania kulinarne. Upieczone warzywa z dodatkiem soli, kminku i odrobiny masła to istna eksplozja smaków. Jeszcze jedną niezwykłą właściwość kminku przytaczaliśmy w tym artykule. Więcej na temat zastosowania kminku dowiesz się tutaj.

Canva / ValdisO
Canva / ValdisO

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: