Enchilada z kurczakiem – obiad z Meksyku
Pixabay/ adoproducciones

Enchilada z kurczakiem – obiad z Meksyku

Enchilada lub enchiladas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Pochodzi od czasownika enchilar, czyli „dodać paprykę chilli”. Podstawą enchilady jest tortilla kukurydziana, którą wypełnia się dowolnym farszem. Poznaj nasz przepis na enchiladę z kurczakiem zapiekaną w sosie pomidorowym z serem cheddar!

Enchilada z kurczakiem, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej


Chilli, papryka, fasola, kukurydza i garść aromantycznych przypraw. Kuchnia meksykańska należy do jednej z najbardziej lubianych na świecie. Pełno w niej warzyw, barw i różnorodnych akcentów smakowych. Meksykanie kochają wyraziste potrawy, często pikantne i dobrze doprawione. W kuchni meksykańskiej widać wpływy m.in. kuchni francuskiej, włoskiej i chińskiej. Do najpopularniejszych meksykańskich dań i przekąsek należą dobrze nam znane tortille, guacamole, burrito, tacos, nachos, pierożki empanadas i enichladas. Enchiladas to kukurydziane tortille, nadziewane farszem i często zapiekane z serem w sosie. Przygotowanie enchilady np. z kurczakiem to znakomity pomysł na obiad w meksykańskim stylu.

Enchiladas nie tylko z kurczakiem. Z czym można przygotować enchilady?

Jak już wspomnieliśmy, Meksykanie uwielbiają kolorowe potrawy i wyraziste kombinacje – na meksykańskim talerzu ma się dziać! Właśnie dlatego enchiladas można przygotować na wiele różnych sposobów. Do najbardziej popularnych wersji tego dania należy enchilada z kurczakiem. Enchiladę można również przyrządzić z dodatkiem z innego mięsa, np. wieprzowego lub wołowego. Farsz na enchiladas może składać się też z warzyw takich jak papryka, kukurydza, fasola, owoców morza, ziemniaków z twarogiem, czy nawet bananów lub jajek. Oprócz farszu, postawę dania stanowi również sos, który może być tradycyjny, czyli z suszoną papryką chilli i warzywami, albo czerwony, zielony czy też tzw. mole. Niezależnie od tego, jaki farsz wybierzesz, pamiętaj o tym, żeby Twoje tortille były kukurydziane, nie pszenne.

Przepis na enchiladę z kurczakiem w sosie pomidorowym

Przygotowanie tradycyjnej enchilady z kurczakiem jest naprawdę szybkie i proste. Jeśli chcesz zrobić to danie od A do Z, polecamy Ci samemu zrobić tortille z mąki kukurydzianej. W ostateczności możesz kupić gotowe tortille.


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 tortille kukurydziane
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: kolendra, kumin, oregano, pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej kolendy i posiekane chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyj mięso z kurczaka. Wykrój z niego ewentualnie błonki i chrząstki. Pokrój w małe paseczki lub kosteczkę i wrzuć do miski.
Do miski z pokrojonym kurczakiem wsyp kolendrę, kumin, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj tak, aby każdy kawałek był w przyprawach.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć kurczaka i usmaż go.
W międzyczasie możesz zetrzeć kostkę sera cheddar, pokroić cebulę w piórka i paprykę w kostkę.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli, a papryka zmięknie, dodaj krojone pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw kolendrą, kuminem i odrobiną pieprzu cayenne. Jeśli jesteś fanem wyrazistych i ostrych dań, możesz dodać go więcej.
Wlej połowę tak przygotowanego sosu na patelnię z kurczakiem. Podsmaż wszystko przez chwilę, a następnie dodaj połowę startego sera. Smaż, aż ser się roztopi.
Rozłóż tortille i wyłóż kurczakiem w sosie. Każdą ciasno zwiń w otwarty rulonik.
Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Ułóż w nim tortille i polej je resztą sosu pomidorowego. Posyp resztą sera cheddar.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz enchiladas przez około 15 minut.
Na koniec możesz posypać gotowe danie garścią świeżej kolendry i posiekanym chilli.

Enchilada z kurczakiem zapiekana w sosie pomidorowym z serem cheddar idealnie sprawdzi się na obiad lub obiadokolację. Ta potrawa doskonale smakuje z grillowanym serem lub orzeźwiającą sałatką.

Następny artykuł