Enchilada z kurczakiem – obiad z Meksyku
Enchilada z kurczakiem, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej
Chilli, papryka, fasola, kukurydza i garść aromantycznych przypraw. Kuchnia meksykańska należy do jednej z najbardziej lubianych na świecie. Pełno w niej warzyw, barw i różnorodnych akcentów smakowych. Meksykanie kochają wyraziste potrawy, często pikantne i dobrze doprawione. W kuchni meksykańskiej widać wpływy m.in. kuchni francuskiej, włoskiej i chińskiej. Do najpopularniejszych meksykańskich dań i przekąsek należą dobrze nam znane tortille, guacamole, burrito, tacos, nachos, pierożki empanadas i enichladas. Enchiladas to kukurydziane tortille, nadziewane farszem i często zapiekane z serem w sosie. Przygotowanie enchilady np. z kurczakiem to znakomity pomysł na obiad w meksykańskim stylu.
Enchiladas nie tylko z kurczakiem. Z czym można przygotować enchilady?
Jak już wspomnieliśmy, Meksykanie uwielbiają kolorowe potrawy i wyraziste kombinacje – na meksykańskim talerzu ma się dziać! Właśnie dlatego enchiladas można przygotować na wiele różnych sposobów. Do najbardziej popularnych wersji tego dania należy enchilada z kurczakiem. Enchiladę można również przyrządzić z dodatkiem z innego mięsa, np. wieprzowego lub wołowego. Farsz na enchiladas może składać się też z warzyw takich jak papryka, kukurydza, fasola, owoców morza, ziemniaków z twarogiem, czy nawet bananów lub jajek. Oprócz farszu, postawę dania stanowi również sos, który może być tradycyjny, czyli z suszoną papryką chilli i warzywami, albo czerwony, zielony czy też tzw. mole. Niezależnie od tego, jaki farsz wybierzesz, pamiętaj o tym, żeby Twoje tortille były kukurydziane, nie pszenne.
Przepis na enchiladę z kurczakiem w sosie pomidorowym
Przygotowanie tradycyjnej enchilady z kurczakiem jest naprawdę szybkie i proste. Jeśli chcesz zrobić to danie od A do Z, polecamy Ci samemu zrobić tortille z mąki kukurydzianej. W ostateczności możesz kupić gotowe tortille.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
1 puszka pomidorów krojonych
4 tortille kukurydziane
100 g startego sera cheddar
1/2 papryki czerwonej
1 cebula biała lub czerwona
2 ząbki czosnku
przyprawy: kolendra, kumin, oregano, pieprz cayenne
sól
pieprz
oliwa z oliwek
garść świeżej kolendy i posiekane chilli (opcjonalnie)
undefined
Przygotowanie:
Umyj mięso z kurczaka. Wykrój z niego ewentualnie błonki i chrząstki. Pokrój w małe paseczki lub kosteczkę i wrzuć do miski. Do miski z pokrojonym kurczakiem wsyp kolendrę, kumin, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj tak, aby każdy kawałek był w przyprawach.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć kurczaka i usmaż go.W międzyczasie możesz zetrzeć kostkę sera cheddar, pokroić cebulę w piórka i paprykę w kostkę.Na osobnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli, a papryka zmięknie, dodaj krojone pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw kolendrą, kuminem i odrobiną pieprzu cayenne. Jeśli jesteś fanem wyrazistych i ostrych dań, możesz dodać go więcej.Wlej połowę tak przygotowanego sosu na patelnię z kurczakiem. Podsmaż wszystko przez chwilę, a następnie dodaj połowę startego sera. Smaż, aż ser się roztopi.Rozłóż tortille i wyłóż kurczakiem w sosie. Każdą ciasno zwiń w otwarty rulonik.Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Ułóż w nim tortille i polej je resztą sosu pomidorowego. Posyp resztą sera cheddar. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz enchiladas przez około 15 minut. Na koniec możesz posypać gotowe danie garścią świeżej kolendry i posiekanym chilli.
Enchilada z kurczakiem zapiekana w sosie pomidorowym z serem cheddar idealnie sprawdzi się na obiad lub obiadokolację. Ta potrawa doskonale smakuje z grillowanym serem lub orzeźwiającą sałatką.