Smakosze.pl Porady Fasolka szparagowa - z czym podawać, by stworzyć niebanalne danie?
canva/Langan

Fasolka szparagowa - z czym podawać, by stworzyć niebanalne danie?

5 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Fasolka szparagowa jest bardzo smacznym i niezwykle uniwersalnym warzywem strączkowym. Możesz przygotować z niej samodzielną potrawę lub dodać do obiadu mięsnego, zapiekanki, makaronu, ryżu. Wykorzystaj ostatnie dni sezonu na fasolkę i przygotuj z niej wyjątkowe dania. Sprawdź, z czym podawać fasolkę szparagową.

Fasolka jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Fasolka szparagowa zawiera również przeciwutleniacze, które redukują stres antyoksydacyjny i walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za powstawanie nowotworów.

Fasolkę szparagową możemy dostać przez cały rok, jednak mrożona wersja strączków pozbawiona jest wszystkich cennych wartości odżywczych. Fasolka najsmaczniejsza i najzdrowsza jest właśnie w sezonie, z bazarów warzywnych i od lokalnych rolników.

Fasolka szparagowa - z czym podawać?

Fasolka szparagowa jako dodatek do drugiego dania

Fasolkę szparagową możesz przygotować na wiele sposobów: polaną masłem i bułką tartą , podsmażoną z czosnkiem, duszoną w sosie pomidorowym, zapiekaną z boczkiem. Każda wersja doskonale pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb.

Fasolka szparagowa do sałatki

Fasolkę możesz również dodać do ulubionych sałatek. Gotowana al dente doskonale współgra z suszonymi pomidorami, serem feta, szpinakiem, papryką. Do fasolki pasuje również każdy sos sałatkowy.

Fasolka szparagowa do dań orientalnych

Fasolka szparagowa jest niezwykle cenionym warzywem strączkowym w krajach azjatyckich. Przygotujesz z niej aksamitne, sycące curry, zupy na bazie mleka kokosowego, a także niezwykle smaczne i popularne dania z woka, czyli stir-fry.

Fasolka do serowych zapiekanek

Fasolkę możesz przygotować również w piekarniku w formie zapiekanki. Delikatne strączki smakują rewelacyjnie zapieczone z parmezanem lub cheddarem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy