Fasolka szparagowa - z czym podawać, by stworzyć niebanalne danie?
Fasolka szparagowa jest bardzo smacznym i niezwykle uniwersalnym warzywem strączkowym. Możesz przygotować z niej samodzielną potrawę lub dodać do obiadu mięsnego, zapiekanki, makaronu, ryżu. Wykorzystaj ostatnie dni sezonu na fasolkę i przygotuj z niej wyjątkowe dania. Sprawdź, z czym podawać fasolkę szparagową.
Fasolka jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Fasolka szparagowa zawiera również przeciwutleniacze, które redukują stres antyoksydacyjny i walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za powstawanie nowotworów.
Fasolkę szparagową możemy dostać przez cały rok, jednak mrożona wersja strączków pozbawiona jest wszystkich cennych wartości odżywczych. Fasolka najsmaczniejsza i najzdrowsza jest właśnie w sezonie, z bazarów warzywnych i od lokalnych rolników.
Fasolka szparagowa - z czym podawać?
Fasolka szparagowa jako dodatek do drugiego dania
Fasolkę szparagową możesz przygotować na wiele sposobów: polaną masłem i bułką tartą , podsmażoną z czosnkiem, duszoną w sosie pomidorowym, zapiekaną z boczkiem. Każda wersja doskonale pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb.
Fasolka szparagowa do sałatki
Fasolkę możesz również dodać do ulubionych sałatek. Gotowana al dente doskonale współgra z suszonymi pomidorami, serem feta, szpinakiem, papryką. Do fasolki pasuje również każdy sos sałatkowy.
Fasolka szparagowa do dań orientalnych
Fasolka szparagowa jest niezwykle cenionym warzywem strączkowym w krajach azjatyckich. Przygotujesz z niej aksamitne, sycące curry, zupy na bazie mleka kokosowego, a także niezwykle smaczne i popularne dania z woka, czyli stir-fry.
Fasolka do serowych zapiekanek
Fasolkę możesz przygotować również w piekarniku w formie zapiekanki. Delikatne strączki smakują rewelacyjnie zapieczone z parmezanem lub cheddarem.