Zrób przed panierowaniem. Ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia
Smażony filet rybny w chrupiącej panierce z ziemniakami lub frytkami oraz surówką jest zawsze doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety delikatne mięso często rozpada się na patelni podczas obróbki cieplnej. Jest na to jednak pewien niezwykle prosty sposób.
Jak przyrządzić rybę w panierce?
Zanim przejdziemy jednak do samego panierowania i smażenia ryby, przypomnijmy sobie, jak poprawnie rozmrozić filety. Rybę najlepiej rozmrażać kilka godzin przed planowanym przygotowywaniem obiadu.
Filety umieszczamy na głębokim talerzu i zalewamy letnią wodą. Rybę dokładnie osuszamy i dopiero teraz zabieramy się za doprawianie i panierkę. Pamiętajmy, że filety najlepiej smażyć na maśle klarowanym. W ten sposób będą miały jeszcze lepszy smak. Filety w panierce smażymy około 4 minut na stronę. Wtedy nie będzie wysuszona w środku.
Dodaję do jajecznicy i chudnę. Śniadanie jest zdrowe i syci na wiele godzinRyba nie będzie rozpadać się podczas smażenia. Wystarczy prosty trik
Przed panierowaniem filetów wystarczy skropić je odrobiną soku z cytryny. Natrzyj delikatnie rybę sokiem, a następnie oprósz solą i pieprzem. Dopiero teraz obtocz filety w mące, jajku i bułce tartej.
Ta prosta metoda nie tylko sprawi, że delikatne mięso nie rozpadnie się na patelni. Ryba będzie po prostu smaczniejsza, a dodatkowo nie będzie aż tak intensywnie pachnieć podczas smażenia.
Cytrynę wykorzystasz nie tylko do ryby
Sokiem z cytryny warto natrzeć również mięso, niezależnie od tego, czy chcesz je upiec, usmażyć, czy dusić w sosie. Wołowina, wieprzowina i drób będą smaczniejsze, a dodatkowo bardziej soczyste.
Dodaj łyżeczkę soku z cytryny do gotującego się ryżu. Ziarenka już się nie skleją. Warto dodać odrobinę soku również do gotujących się warzyw. Sok nie zmieni ich smaku, a dzięki niemu marchewka, kalafior, czy ziemniaki zachowają ładny kolor.
Sprawdź również, jak przechowywać cebulę, żeby była świeża przez wiele miesięcy. Jesienią gorąco polecamy również rosół z nietypowym dodatkiem. Tak wzmocnisz jego smak i aromat.