Błyskawiczna fasolka szparagowa w bułce tartej
Fasolka szparagowa w bułce tartej jest najbardziej klasyczną formą przygotowania strączków do drugiego dania. Miękka, ale nie przegotowana, z dodatkiem złocistej bułki tartej z masłem wprost rozpływa się w ustach. Fasolka szparagowa w bułce tartej pasuje do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Sprawdź, jak ją przygotować.
Fasolka szparagowa dostępna jest niemal cały rok, jednak najsmaczniejsza i najzdrowsza jest ta, zakupiona w sezonie na bazarze warzywnym. Wygrzana w słońcu, bez sztucznych nawozów, zachowuje wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe.
Fasolka szparagowa, w przeciwieństwie do białej czy czerwonej fasoli, nie powoduje wzdęć i problemów z układem trawiennym. Fasolka ma również niski indeks glikemiczny i jest mało kaloryczna, dlatego też może być spożywana przez osoby dbające o linię i z chorobą cukrzycową. Pamiętaj jednak, że masło i bułka tarta znacznie zwiększają kaloryczność dania.
Fasolkę szparagową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz prosty przepis na pyszną, pieczoną fasolkę z serem.
Przepis na fasolkę szparagową w bułce tartej
Składniki na 4-6 porcji:
1 kg fasolki szparagowej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
pół szklanki bułki tartej
100 g masła
Jak przygotować fasolkę szparagową w bułce tartej?
Na początku dokładnie obierz fasolkę: oczyść ją z włókien i odetnij końcówki. Włóż do garnka, zalej wodą, wsyp sól, cukier i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, tak, aby fasolka była miękka, ale żeby się nie rozgotowała.
Gotowe strączki odcedź z wody. Możesz włożyć je na chwilę pod zimną, bieżącą wodę, aby zatrzymać proces gotowania.
Przygotuj bułkę tartą do polania fasolki szparagowej: masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż bułka uzyska złocisty kolor. Polej nią fasolkę i od razu podaj.
Smacznego.