jagodzianki z kruszonką
pixabay.com

Fioletowe królowe lata – jagodzianki z kruszonką

Usta i palce w kolorze intensywnego fioletu – chyba każdy wie, o czym to świadczy? Zgadza się, ktoś tu właśnie jadł jagody! A czy jest lepsza forma ich podania niż jagodzianki z kruszonką? Być może, ale ta niewątpliwie jest w czołówce. Oto prosty przepis na pyszne wypieki, które pokochają i młodsi, i starsi.

Jagodowe szaleństwo

Jagody to jedne ze zdrowszych owoców – wspomagają wzrok, wspierają układ krwionośny, obniżają zły cholesterol, mają właściwości przeciwnowotworowe oraz bakteriobójcze. Warto zatem włączyć je do swojej codziennej diety. Taka motywacja będzie zapewne znakomita dla osób, które w kuchni szukają przede wszystkim wsparcia dla zdrowia fizycznego. Nie zapominajmy jednak, że dobre jedzenie potrafi też znakomicie wesprzeć to, jak czujemy się psychicznie – nie chodzi tu bynajmniej o „zajadanie smutków” czy jakichkolwiek innych emocji, ale zrobienie sobie po prostu przyjemności i odpuszczenie diet, które często są nam niepotrzebnie narzucane.

Czy można to połączyć – trochę dobra dla somy i jednocześnie psyche? Oczywiście! Jagodzianki z kruszonką, które zrobisz samodzielnie (a co się z tym wiążę, będziesz mieć świadomość, z jakiej jakości składników korzystasz) są strzałem w dziesiątkę!

Jagodzianki z kruszonką - przepis

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 135 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 250 g mąki pszennej (typ 450-550)
  • 80 g masła
  • 1 żółtko jaja (białka nie wyrzucamy)
  • 1 całe jajo
  • Szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g zimnego masła
  • 20 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

+ 1 białko jaja do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu – wlewamy do miski mleko, skruszamy drożdże, dorzucamy 2 łyżeczki cukru i przesianą przez sitko 1 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, aż osiągniemy jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut (w cieple). Pamiętaj, aby miska była naprawdę sporych rozmiarów, ponieważ rozczyn urośnie.
  2. Gdy będzie już gotowy, możemy przejść do przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypujemy całą pozostałą mąkę ze szczyptą soli i resztą cukru. Na środku robimy dołek i wlewamy tam rozczyn. Dodajemy też jajko i żółtko oraz roztopione masło (nie może być gorące). Całość wyrabiamy aż do momentu, gdy masa będzie gładka i będzie odchodziła od rąk/miksera/łyżki, co może zająć około 10-20 minut.
  3. Gdy stwierdzimy, że masa jest już gotowa, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość, więc warto pamiętać, że potrzebne są nam naprawdę sporej wielkości miski.
  4. Gdy ciasto będzie wyrastać, przygotuj jagody – umyj je, odsącz z nadmiaru wody i wymieszaj z mąką i cukrem.
  5. Przygotuj też kruszonkę - mąkę wymieszaj z cukrem i posiekanym, zimnym masłem. Zagniataj masę w miseczce rękami i gdy będzie gotowa, odstaw miskę do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i chwilę ugniataj. Następnie podziel na 8-10 kulek i uformuj z nich płaskie placki o grubości około 1-1,5 cm.
  7. Na środku każdego placuszka ułóż łyżkę farszu z jagód i zawiń boki ciasta do środka – sklej je ze sobą, chowając tym samym farsz. Mogą przybrać formę kulek lub nieco bardziej płaskich bułeczek.
  8. Przygotuj blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na nim połóż jagodzianki (zachowaj kilkucentymetrowe odstępy) i przykryj ściereczką. Co ważne, ułóż je miejscem sklejania do dołu, dzięki temu góra będzie gładka i równa. Tak przygotowane bułeczki odstaw w ciepłym miejscu na dodatkowe 25-30 minut – w tym czasie powinny jeszcze wyrosnąć.
  9. Gdy będą już gotowe do pieczenia, posmaruj je po wierzchu białkiem, co sprawi, że staną się błyszczące. Na to posyp kruszonkę.
  10. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (bez termoobiegu; grzanie góra-dół) i piecz przez około 15-20 minut (jeśli uznasz, że są za mało przypieczone, możesz zostawić je w środku chwilę dłużej).

Jak urozmaicić jagodzianki z kruszonką?

Ten wypiek sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie ma potrzeby wprowadzania w nim dodatkowych zmian. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni lub po prostu mimo wszystko widzisz tu jeszcze pole do urozmaicenie, jedną z propozycji będzie polanie jagodzianek lukrem. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy cukier puder (100 g) i 3 łyżki soku z cytryny (może być pół na pół z wodą). Cukier puder należy przesiać przez sitko, dodać do niego sok i ucierać wierzchem łyżki na gładką masę. Spróbujesz?

Następny artykuł