Fit placki ziemniaczane
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie możesz lub nie chcesz jeść tłustych potraw? Fit placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju placków. Poznaj przepis na pieczone fit placki ziemniaczane, lekkie i pyszne.
Fit placki ziemniaczane to pomysł na lekki lunch, obiad lub kolację dla każdego, kto chce zjeść zdrowo i smacznie. Pieczone placki ziemniaczane są chrupiące i pozbawione tłuszczu, dzięki czemu możemy je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Fit placki ziemniaczane podaj z lekkim sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub greckim sosem tzatziki . Placki możesz również przygotować z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, każda wersja smakuje wyśmienicie.
Do przygotowania placków wykorzystaj ziemniaki mączne, np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki typu B lub C zawierają mało wody, a dużo skrobi, dzięki czemu masa będzie zwarta, a placki chrupiące i miękkie w środku.
Możesz również urozmaicić placki o ulubione warzywa, tu poznasz przepis na wyśmienite placuszki ziemniaczane z marchewką i cukinią .
Przepis na fit placki ziemniaczane
Składniki:
-
2 kg ziemniaków
-
jajko
-
cebula
-
3 łyżki mąki pszennej
-
natka pietruszki
-
pół szklanki mleka
-
sól, pieprz
Jak przygotować fit placki ziemniaczane?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zalej je mlekiem i odstaw na kilka minut, następnie odcedź, a masę przełóż do tetry i dociśnij, aby ziemniaki oddały nadmiar wody, przełóż do większej miski.
Do ziemniaków dodaj startą cebulę, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko, całość dopraw płaską łyżeczką soli, pieprzem. Nastaw piekarnik na 220 stopni C z opcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź na nim łyżkę oleju i wyłóż masę ziemniaczaną. Placki piecz przez 15 minut, po czym obróć je na drugą stronę i dopiekaj kolejne 15. Smacznego.