Pyszny i aromatyczny sos rodem z Grecki - przepis na tzatziki
Grecki dip z ogórków
Jest to najpopularniejsza przystawka w Grecji, lekki dip o bardzo wyrazistym smaku, czyli tzatziki. Przez lata był udoskonalony, dodawano do niego, coraz to nowe przyprawy lub zioła, aby stwierdzić, że najlepszy był ten pierwotny. Najczęściej podaje się go do dań z grilla, smażonych lub pieczonych, a Grecy jedzą go praktycznie ze wszystkim i wcale nie trudno im się dziwić. Jest to dobry zamiennik bardzo kalorycznych sosów, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Spróbuj wykonać domowy dip tzatziki, a przekonasz się, że reszta sosów pójdzie w odstawkę.
Składniki na tzatziki
Najważniejszą, rzeczą, jakiej potrzebujesz będą świeże ogórki najlepiej gruntowe. W sezonie letnim nie będzie problemu, aby dostać takie najlepszej jakości, zimą jednak postaraj się kupić takie ze szklarni.
Składniki:
- 300 g jogurtu greckiego- 250 g ogórków gruntowych- ząbek czosnku- sól- pieprz- łyżeczka oliwy z oliwek- koperek
Przygotowanie
Ogórki porządnie umyć, a następnie niedokładnie obrać, aby w niektórych miejscach pozostały kawałki skórki. Zetrzeć do miseczki na tarce o dużych oczkach. Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę nad miseczką z ogórkami i jogurtem, wszystko razem zamieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Opcjonalnie; pokrój koperek i dodaj do tzatziki, a następnie wymieszaj, możesz też dodać odrobinę soku z cytryny.Tzatziki przełożyć do ładnej miseczki i polej oliwą, dodaj kawałek koperku dla dekoracji.Podawać najlepiej po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
Dodatki do tzatziki
Dip tzatziki możesz podawać z różnego rodzaju mięsiwem, wędlinami oraz pieczywem, czy pieczonymi ziemniaczkami. Dobrym dodatkiem będą też surowe warzywa takie jak papryka, czy seler naciowy. Sosu tzatziki możesz użyć również do deski serów. Wystarczy, że na okrągłej desce na środku postawić miseczkę z tzatziki, a na około ułożysz różnego rodzaju sery oraz wędliny, a także surowe warzywa. Gwarantujemy, że twoi goście będą zachwyceni!
Grzanki do tzatziki
Spróbuj domowych grzanek, które w połączeniu z tzatziki będą idealną przekąską w ciągu dnia lub jako przystawka na przyjęciu.
Składniki:- 8 kromek chleba tostowego- ser żółty w kostce- masło w temperaturze pokojowej- świeża bazylia- zioła prowansalskie- opcjonalnie ulubiona wędlina
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ustawić kromki chleba. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bazylię drobno poszatkować i wymieszać z masłem.Chleb posmarować masłem bazyliowym i posypać startym serem żółtym oraz ziołami prowansalskimi, jeśli dodajesz wędlinę to najpierw ułóż ją, a potem dopiero ser.
Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści, około 10 minut.Podawaj razem z dipem tzatziki.