Flaczki najlepiej zagęścić śmietaną, zasmażką czy bułką tartą? Sposób ogromnie wpływa na smak
Flaczki szczególnie dobrze kojarzą się wytrawnym smakoszom, którzy najbardziej preferują tradycyjne polskie receptury. Jeśli jesteś jednym z nich i często przygotowujesz tę zupę we własnym domu, warto znać najlepszy zagęszczacz.
Zależnie od twojego wyboru co do produktu, którym zagęścisz zupę, masz wpływ na smak finalnego dania. Chcąc uzyskać jak najbardziej intensywny smak, należy wystrzegać się śmietany, ponieważ łagodzi ona ostrość potrawy.
Czym najlepiej zagęścić flaczki?
Zupa ta charakteryzuje się pikantnością oraz bardzo intensywnym smakiem przypraw. Duża ilość dodatków smakowych jest konieczna, aby zamaskować nieprzyjemny aromat flaczków wołowych, które są podstawą tradycyjnej potrawy.
Gotując tak esencjonalną zupę, większość osób nie chce łagodzić jej smaku. Jeśli uwielbia się pikantne flaczki, warto dodać do bulgocącego wywaru zasmażkę, złożoną z masła i mąki.
Trzeba zachować jednak dużą ostrożność podczas smażenia zasmażki. Zbyt mocno podpieczona mąka ma gorzkawy i mocno orzechowy posmak, który może zrujnować flaczki. Zasmażka do nich powinna być delikatna i gładka.
Zamiast niej można dodać również suchą bułkę startą na najmniejszych oczkach tarki. Bułka pochłonie sporo wody z wywaru, spęcznieje i nada pożądaną konsystencję. Tarty zagęszczacz nie nada zupie żadnego posmaku, dlatego to właśnie ten sposób jest najbardziej popularny.
Wyżej wspominaliśmy również o śmietanie. Choć jest ona dobrym wyborem przy zagęszczaniu innych łagodniejszych zup, mało kto lubi dodawać ja do flaków. Delikatnie kwaśna i kremowa śmietana zmienia profil smaku dania, przez co ciężej wyczuć ulubione przyprawy.
Jeśli chcesz być bardziej efektywny w kuchni i spędzać w niej mniej czasu, zapoznaj się z naszymi kulinarnymi poradami. W tym tekście wyjaśniamy jak zrobić idealne naleśniki i dlaczego kolejność dodawania składników jest tak ważna. Tutaj z kolei tłumaczymy czy ciemne plamy na marchewkach są szkodliwe.
Czym doprawiać flaki?
[ EMBED-15 ]
Najważniejsze przyprawy to zdecydowanie majeranek oraz czerwona słodka papryka w proszku. Wraz z nimi często dodaje się także trochę cynamonu, gałki muszkatołowej, maggi, oregano lub pieprzu cayenne.
Poza klasycznymi przyprawami, niektórzy lubią eksperymentować z ciekawymi smakami. Do flaczków świetnie pasuje świeży czosnek i cebula, lecz z tymi produktami należy uważać . Są bardzo intensywne, więc trzeba ściśle kontrolować ich ilość.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dla drożdżówki Ewy Wachowicz zawsze wstaniesz prawą nogą, idealna na dobry początek dnia
-
Do jakiej potrawy najbardziej pasuje lubczyk? Efekty spożywania rośliny są nieziemskie
-
Widzisz na marchewce ciemne plamy bądź biały nalot? Wiemy, czy są szkodliwe
Źródło: gotujmy.pl