Do jakiej potrawy najbardziej pasuje lubczyk? Efekty spożywania rośliny są nieziemskie
Lubczyk wywołał pewnego rodzaju rewolucję gastronomiczną, która przełożyła się na ogromną popularność przyprawy w płynie Maggi. Jej smak został tak bardzo pokochany, że rosół przygotowywany przez gospodynie domowe z całego świata często był nią doprawiany.
Niestety, z biegiem lat producenci przyprawy zrezygnowali z dodawania dużej ilości esencji tej rośliny i obecnie w Maggi lubczyk znajduje się w śladowych ilościach. Na szczęście można dostać jego suszone liście, czy nawet żywe sadzonki, które można zasadzić w ogrodzie.
Do czego najbardziej pasuje lubczyk?
Bez wątpienia większość osób natychmiast odpowiedziałoby "rosół". To w końcu zupa, która najbardziej zyskuje na dodaniu do niej lubczyku, niezależnie w jakiej formie. Zioło to można zastosować jednak do innych potraw, w których należy wzmocnić smak mięsa.
Jednym z najlepszych metod na użycie lubczyku, jest przygotowanie marynaty do pieczeni. Wieprzowina nabiera dzięki niemu o wiele intensywniejszego smaku, który spodoba się szczególnie fanom mięsnych uczt.
Co ciekawe, lubczyk sprawdza się także wraz z rybami czy warzywami. W obu przypadkach dostarcza potrzebnego smaku umami, który sprawia ogromną przyjemność. Z lubczyku można również przygotowywać specyfiki, dzięki którym rozwiązuje się wiele problemów zdrowotnych.
Lubczyk jak lekarstwo
W lecznictwie najczęściej stosuje się korzeń lubczyku, który zawiera najwięcej olejków eterycznych. To właśnie one pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, a także wspomagają kuracje wielu nieprzyjemnych dolegliwości.
Jeśli chcesz byc bardziej efektywny w kuchni i spędzać w niej mniej czasu, zapoznaj się z naszymi kulinarnymi poradami. W tym tekście wyjaśniamy jak zrobić idealne naleśniki i dlaczego kolejność dodawania składników jest tak ważna. Tutaj z kolei tłumaczymy czy ciemne plamy na marchewkach są szkodliwe.
[EMBED-15]
Wyciąg z lubczyka dodaje się do różnorakich kremów i maści leczniczych. Ogromna ilość witamin z grupy B oraz witaminy C doskonale wpływa na kondycje i zdrowie skóry. Zioło to może zmniejszać objawy łuszczycy oraz zmian trądzikowych.
Lubczyk wspaniale działa na mięsień sercowy, ponieważ zawiera fitosterole. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę, a a kumaryna, którą również znajdziemy w lubczyku, działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo roślina wykazuje działanie moczopędne, dlatego warto spożywać ją przy problemach z nerkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dla drożdżówki Ewy Wachowicz zawsze wstaniesz prawą nogą, idealna na dobry początek dnia
Dziś w całej Polsce obowiązuje zakaz, ale już juto punktualnie od 6 rano ruszy wszystko
Widzisz na marchewce ciemne plamy bądź biały nalot? Wiemy, czy są szkodliwe
Źródło: kobieta.onet.pl