Smakosze.pl
Naleśniki - najlepszy przepis

DAPA Images

Robiąc naleśniki najpierw dodajesz do miski jajka czy mąkę? Kolejność zmienia wszystko

16 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Naleśniki są dla nas jednym z najprostszych przepisów, które powinien znać każdy szanujący się domowy kucharz. Niestety, miliony Polaków nie znają odpowiedniej kolejności dodawania składników. Sekretem do uzyskania idealnych c

Naleśniki są codziennością, która nie wydaje się trudnym przepisem. Wystarczy w końcu wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Niestety, prawda jest inna, a kolejność dodawania produktów ma ogromne znaczenie. 

Okazuje się bowiem, że zignorowanie kolejki i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić. 

Naleśniki zawsze będą idealne

Sekretem do genialnych naleśników, które za każdym razem będą równie smaczne, jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Większość tę potrawę traktuje jak zwykłe ciasto i do suchej mąki dodają mokre składniki, czyli jajka i mleko. Aby naleśniki wyszły, musimy ściśle trzymać się określonej sekwencji dodawania produktów.

A więc na początku należy rozbić jajka i wymieszać je z mlekiem lub wodą, dopiero później dodać mąkę. Dzięki temu mąka z łatwością rozprowadzi się w płynie i nie stworzy grudek, które nie są przyjemne podczas jedzenia. Poniżej prezentujemy najlepszy przepis na naleśniki, dzięki któremu gotowanie ich już zawsze będzie banalnie proste. 

Chcesz poznać kilka ciekawych przepisów, dzięki którym twoje umiejętności kulinarne staną się jeszcze lepsze? Zajrzyj do tego artykułu, z którego dowiesz się jak przygotować najlepsze ciasto bez pieczenia. W tym tekście zdradzamy jak zrobić najlepszy krupnik. 

Przepis na najlepsze, tradycyjne naleśniki

Składniki:

  • szklanka mąki

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki soli

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki oleju

Tak jak wspominaliśmy na początku artykułu, zacznij od połączenia mokrych składników. Dokładnie roztrzep jajko z solą. Dodaj do niego mleko i wymieszaj masę, aż będzie jednolita. Do jajek i mleka powoli wsypuj przesianą mąkę. Kiedy dodasz całą mąkę, mieszaj ciasto około 5 minut.

Ciasto na naleśniki odstaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu tekstura gotowych naleśników będzie o wiele przyjemniejsza. Mocno rozgrzaną patelnie posmaruj cienką warstwą tłuszczu, a następnie wylewaj porcję naleśników i smaż z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki idealnie smakują na słodko z owocami, nutellą czy śmietaną. Jeśli jesteś fanem bardziej wytrawnych potraw, możesz wypełnić je szynką i serem i jeszcze raz podsmażyć, aż ser się rozpuści. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl, pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >