Genialna marmolada dyniowo-pomarańczowa
pixabay.com

Genialna marmolada dyniowo-pomarańczowa do spiżarni

Marmolada dyniowo-pomarańczowa to pyszny, słodki dodatek, który może być wykorzystany do kanapek, różnego rodzaju wypieków, naleśników i do tego, czego tylko chcesz. Jej konsystencja jest delikatna, a smak zadziwia swoim połączeniem. Jak przygotować marmoladę dyniowo-pomarańczową? 

Marmolada dyniowo-pomarańczowa - składniki

Do przygotowania marmolady dyniowo-pomarańczowej potrzebujesz:

  • 2 pomarańcze,
  • 1 kg dyni,
  • 40 g korzenia imbiru,
  • sok z 3 cytryn,
  • 700 g cukru,
  • 700 ml wody,
  • 5 goździków,
  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego.

Marmolada dyniowo-pomarańczowa - przygotowanie

Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona z wnętrza. Pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm), włożyć do dużego garnka.


Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić na nieduże kawałki i dodać do dyni.


Sok z cytryn wycisnąć i dodać do garnka.


Imbir obrać, pozbawić kłączy i zetrzeć - dodać do garnka. Do garnka dodać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać goździki i cynamon.


Zmniejszyć ogień palnika i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na niedużym ogniu (aby nie doprowadzić do przypalenia spodu), od czasu do czasu mieszając.


Po godzinie dynia powinna być miękka i częściowo się rozpadać. Jeśli dynia jest miękka, dodać cukier, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.


Po czym poznać, że marmolada dyniowo-pomarańczowa jest gotowa? Jej konsystencja musi być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.


Wrzącą marmoladę przełożyć z garnka do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu słoiczki odwrócić.

Następny artykuł