Genialna marmolada dyniowo-pomarańczowa do spiżarni
Marmolada dyniowo-pomarańczowa - składniki
Do przygotowania marmolady dyniowo-pomarańczowej potrzebujesz:
2 pomarańcze,
1 kg dyni,
40 g korzenia imbiru,
sok z 3 cytryn,
700 g cukru,
700 ml wody,
5 goździków,
laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego.
undefined
Marmolada dyniowo-pomarańczowa - przygotowanie
Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona z wnętrza. Pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm), włożyć do dużego garnka.
Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić na nieduże kawałki i dodać do dyni.
Sok z cytryn wycisnąć i dodać do garnka.
Imbir obrać, pozbawić kłączy i zetrzeć - dodać do garnka. Do garnka dodać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać goździki i cynamon.
Zmniejszyć ogień palnika i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na niedużym ogniu (aby nie doprowadzić do przypalenia spodu), od czasu do czasu mieszając.
Po godzinie dynia powinna być miękka i częściowo się rozpadać. Jeśli dynia jest miękka, dodać cukier, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.
Po czym poznać, że marmolada dyniowo-pomarańczowa jest gotowa? Jej konsystencja musi być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
Wrzącą marmoladę przełożyć z garnka do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu słoiczki odwrócić.