Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Genialna marmolada dyniowo-pomarańczowa do spiżarni
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Genialna marmolada dyniowo-pomarańczowa do spiżarni

Genialna marmolada dyniowo-pomarańczowa
pixabay.com

Marmolada dyniowo-pomarańczowa - składniki 

Do przygotowania marmolady dyniowo-pomarańczowej potrzebujesz:

  • 2 pomarańcze,

  • 1 kg dyni,

  • 40 g korzenia imbiru,

  • sok z 3 cytryn,

  • 700 g cukru,

  • 700 ml wody,

  • 5 goździków,

  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego.

undefined

Marmolada dyniowo-pomarańczowa - przygotowanie

Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona z wnętrza. Pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm), włożyć do dużego garnka.

Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić na nieduże kawałki i dodać do dyni. 

Sok z cytryn wycisnąć i dodać do garnka.

Imbir obrać, pozbawić kłączy i zetrzeć - dodać do garnka. Do garnka dodać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać goździki i cynamon. 

Zmniejszyć ogień palnika i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na niedużym ogniu (aby nie doprowadzić do przypalenia spodu), od czasu do czasu mieszając.

Po godzinie dynia powinna być miękka i częściowo się rozpadać. Jeśli dynia jest miękka, dodać cukier, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 

Po czym poznać, że marmolada dyniowo-pomarańczowa jest gotowa? Jej konsystencja musi być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.

Wrzącą marmoladę przełożyć z garnka do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu słoiczki odwrócić.

Tagi: