Smakosze.pl Przepisy Gessler ma sprytny sposób na soczyste polędwiczki. Tajemnica tkwi w wyrazistym nadzieniu
Canva / MentalArt, TRICOLORS/East News

Gessler ma sprytny sposób na soczyste polędwiczki. Tajemnica tkwi w wyrazistym nadzieniu

28 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Polędwiczka jest jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, jest niezwykle delikatna, ale z drugiej strony łatwo ją przesuszyć. Na szczęście z pomocą przychodzi Magda Gessler i jej patent. Restauratorka nadziewa polędwiczki serem pleśniowym, dzięki czemu zyskują soczystość i wyrazisty smak.

Ser pleśniowy, poza zapewnieniem dodatkowej ilości tłuszczu podczas pieczenia, nadaje mięsu także charakterystyczny, intensywny smak. Taka serowa polędwiczka zaskoczy niejednego łasucha . Wystarczy nadziać mięso serem i wstawić do piekarnika. Pyszny obiad naprawdę jest w zasięgu ręki.

Przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 200 g sera pleśniowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 3 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

Cudowne polędwiczki wieprzowe według Magdy Gessler

Polędwiczki wieprzowe opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść mięso z błonek. Każdą polędwiczkę przekrój na 2-3 kawałki.

W środek każdego kawałka mięsa wbij długi, spiczasto zakończony nóż. W ten sposób wykonasz w polędwiczce nacięcie.

Ser pleśniowy pokrój w cienkie, długie słupki. Wciskaj po 2-3 w każde nacięcie w mięsie. Jeśli słupki sera łamią się, możesz sobie pomóc ostrzem noża: połóż na nim słupek sera i całość ponownie wciśnij w mięso. Potem ostrze noża ostrożnie wyjmij.

Wypełnione serem polędwiczki wieprzowe natrzyj solą i pieprzem. Następnie obficie posyp je ziołami prowansalskimi. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Na polędwiczkach wieprzowych poukładaj wiórki masła. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C, mięso piecz 30-40 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym i sałatką ze świeżych warzyw. Spróbuj pysznych polędwiczek w sosie własnym . Czy znasz soczyste polędwiczki z dodatkiem suszonych pomidorów ?

Canva / Saddako
Canva / Saddako

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zszywka

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy