Znamy sekret cienkich i elastycznych naleśników. Wystarczy dodać do nich 1 składnik
Naleśniki są niezwykle proste do zrobienia. Co nie oznacza jednak, że za każdym razem wychodzą idealne. Marzeniem są cienkie i elastyczne placuszki, które bez problemu można składać na cztery czy rolować. Co zrobić, by takie wyszły? Otóż wystarczy dodać do ciasta trochę stopionego masła.
Idealne naleśniki wymagają perfekcyjnie dopracowanej receptury. Prezentowany poniżej sposób pochodzi z Francji, która może pochwalić się jednymi z najlepszych naleśników na świecie. Teraz możesz samodzielnie usmażyć wyborne naleśniki godne kulinarnych mistrzów.
Przepis na wyjątkowe naleśniki
Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
5 dag masła
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Wyborne naleśniki rodem z Francji krok po kroku
Aby przygotować ciasto na naleśniki, zacznij od rozpuszczenia w garnuszku masła. Nie doprowadzaj go do wrzenia. Kiedy masło nabierze płynnej konsystencji, zestaw je z ognia i pozwól mu przestygnąć.
Do osobnej miski przesiej mąkę na naleśniki. Następnie dodaj do niej jajka, wodę gazowaną, mleko oraz szczyptę soli. Wymieszaj całość mikserem lub rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta.
Naczynie z ciastem na naleśniki odstaw na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Następnie dodaj do niego rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj całość. Mając tak przygotowaną masę, możesz przystąpić do smażenia.
Patelnię rozgrzej i posmaruj odrobiną tłuszczu. Porcje ciasta wylewaj za pomocą chochelki tak, aby naleśniki były możliwie cienkie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Z naleśników możesz pozawijać pyszne mięsne krokiety. Szpinakowy farsz idealnie skomponuje się z delikatnym naleśnikowym ciastem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy sos do makaronu. Obiad we włoskim stylu dla zabieganych
Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama