Sprawdzony przepis na gofry belgijskie
Gofry belgijskie to gofry z ciasta drożdżowego, są puszyste, wyrośnięte i chrupiące. Gofry to świetny pomysł na deser i słodki podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite gofry belgijskie i sprawdź, z czym smakują najlepiej.
Gofry zwykle przygotowujemy z ciasta naleśnikowego. Gofry belgijskie to gofry z drożdżowego ciasta, przez co są jeszcze bardziej puszyste, chrupiące i wyrośnięte, a podane z pysznymi dodatkami smakują fenomenalnie.
Do gofrów belgijskich idealnie pasuje cukier puder, świeże owoce, orzechy, ulubiona polewa, dżem, konfitura, bita śmietana. Smaki możesz mieszać w dowolnej konfiguracji. Moim najlepszym połączeniem są gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową, jest słodko i pysznie.
Pamiętaj, że drożdże urosną tylko wtedy, kiedy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Zaczyn przygotuj z lekko ciepłym mlekiem, gorące lub zimne mleko nie ruszy drożdży, a ciasto nie urośnie.
Jeśli szukasz pomysłu na domowe słodkości- tu poznasz przepis na wyśmienite gniazda z lukrem , są lekkie i bardzo puszyste.
Przepis na gofry belgijskie
Składniki na 10-11 gofrów:
-
szklanka mąki pszennej
-
pół szklanki letniego mleka
-
2 jajka M (temperatura pokojowa)
-
15 g świeżych drożdży
-
pół szklanki cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
100 ml oleju roślinnego
Jak zrobić gofry belgijskie?
Przygotuj zaczyn: drożdże pokrusz, przełóż do mniejszej miski, wsyp łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, wlej mleko, całość wymieszaj i odstaw w suche i ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiej do miski, dodaj jajka, cukier wanilinowy, resztę cukru, olej i miksuj najlepiej przy pomocy haków do miksera. Do ciasta dodaj wyrośnięte drożdże, wymieszaj i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 30 minut. Miskę przykryj ściereczką.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Gdy ciasto urośnie, nagrzej gofrownicę i wykładaj po łyżce ciasta na każdą formę do gofrów, smaż kilka minut na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.