Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na gofry belgijskie
canva/teelesswonder

Sprawdzony przepis na gofry belgijskie

23 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gofry belgijskie to gofry z ciasta drożdżowego, są puszyste, wyrośnięte i chrupiące. Gofry to świetny pomysł na deser i słodki podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite gofry belgijskie i sprawdź, z czym smakują najlepiej.

Gofry zwykle przygotowujemy z ciasta naleśnikowego. Gofry belgijskie to gofry z drożdżowego ciasta, przez co są jeszcze bardziej puszyste, chrupiące i wyrośnięte, a podane z pysznymi dodatkami smakują fenomenalnie.

Do gofrów belgijskich idealnie pasuje cukier puder, świeże owoce, orzechy, ulubiona polewa, dżem, konfitura, bita śmietana. Smaki możesz mieszać w dowolnej konfiguracji. Moim najlepszym połączeniem są gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową, jest słodko i pysznie.

Pamiętaj, że drożdże urosną tylko wtedy, kiedy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Zaczyn przygotuj z lekko ciepłym mlekiem, gorące lub zimne mleko nie ruszy drożdży, a ciasto nie urośnie.

Jeśli szukasz pomysłu na domowe słodkości- tu poznasz przepis na wyśmienite gniazda z lukrem , są lekkie i bardzo puszyste.

Przepis na gofry belgijskie

Składniki na 10-11 gofrów:

  • szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki letniego mleka

  • 2 jajka M (temperatura pokojowa)

  • 15 g świeżych drożdży

  • pół szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 ml oleju roślinnego

Jak zrobić gofry belgijskie?

Przygotuj zaczyn: drożdże pokrusz, przełóż do mniejszej miski, wsyp łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, wlej mleko, całość wymieszaj i odstaw w suche i ciepłe miejsce.

Resztę mąki przesiej do miski, dodaj jajka, cukier wanilinowy, resztę cukru, olej i miksuj najlepiej przy pomocy haków do miksera. Do ciasta dodaj wyrośnięte drożdże, wymieszaj i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 30 minut. Miskę przykryj ściereczką.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Gdy ciasto urośnie, nagrzej gofrownicę i wykładaj po łyżce ciasta na każdą formę do gofrów, smaż kilka minut na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy