Gniazdka z lukrem - prosty i szybki przepis na kultowy przysmak
Gniazdka, inaczej pączki hiszpańskie, to ciastka z ciasta parzonego, których kształt przypomina ptasie gniazda. Ciastka są bardzo puszyste, delikatne, a oblane lukrem są doskonałe. Gniazdka, podobnie jak pączki, czy faworki, osładzają nam tłusty czwartek. Poznaj przepis na gniazdka z lukrem.
Pączki, faworki, gniazdka to już tradycyjne pyszności, które muszą pojawić się na naszych stołach podczas najsłodszego dnia w roku- w tłusty czwartek. Domowe wypieki są jeszcze lepsze od kupnych, dlatego też szczerze zachęcam do podjęcia kulinarnego wyzwania przed tym szczególnym dniem.
Gniazdka przygotujesz naprawdę szybko. Ciasto parzone jest proste w przygotowaniu, pamiętaj, żeby gniazdka formować przy pomocy rękawa cukierniczego i wykładać je na olej najlepiej przy pomocy papieru, żeby nie popękało.
Gniazdka przed podaniem oblej lukrem, będą wyglądać i smakować przepysznie. Gniazdka nie są słodkie, dlatego lukier jest tutaj kluczowym składnikiem- w tłusty czwartek ma być słodko, nawet bardzo.
Jeśli chcesz zrobić najbliższym pyszną niespodziankę, przygotuj również obłędne, puszyste pączki przepisu Roberta Makłowicza, znikną błyskawicznie.
Przepis na gniazdka z lukrem
Składniki na ciasto parzone:
szklanka wody
szklanka mąki
pół kostki masła
4 jajka M
łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo:
lukier
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić gniazdka z cukrem?
Masło rozpuść z cukrem, wodą i solą, gotuj i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie zmniejsz ogień, wsyp mąkę i delikatnie mieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia, dodawaj po 1 jajku i miksuj na wolnych obrotach.
Z papieru do pieczenia powycinaj kwadraty, na których zmieszczą się gniazdka. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier, żeby nabrało kształt gniazdek. Rozgrzej dużą ilość oleju do 180 stopni C, wykładaj gniazdka na olej, papierem do góry, żeby ciasto delikatnie się odkleiło i zanurzyło w tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/jgaunion Gniazdka smaż po 4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Przestudzone polej lukrem i odstaw na godzinę, żeby dobrze stężał. Smacznego.