Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami to doskonały pomysł na lekki i pyszny deser.Delikatne w smaku, lekko chrupiące są nierozłącznym elementem każdych wakacji. Sprawdź, w jak prosty i szybki sposób zafundować sobie odrobinę lata w domowym zaciszu!
Aby przygotować ciasto na 6 gofrów, potrzebujesz:- szklankę mleka,- szklankę mąki pszennej,- jajko,- szczyptę soli,- łyżkę cukru,- pół łyżeczki proszku do pieczenia,- dwie łyżki oleju.
Oddziel żółtko od białka. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, żółtko, cukier, olej i zmiksuj, aż powstanie jednolita i gładka masa.Następnie dodaj pianę z białka i dokładnie wymieszaj ciasto łyżką.Gotowe ciasto wlej do nagrzanej wcześniej gofrownicy. Piecz ok 5 minut, aż ciasto zmieni kolor i stanie się delikatnie chrupiące.
Gofry z bitą śmietaną. Sposób podania
Gofry to deser, który komponuje się ze wszystkimi dodatkami. Możesz przygotować je z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami, bitą śmietaną.Moim ulubionym sposobem podania są jednak gofry z bitą śmietaną i truskawkami.Słodka śmietanka doskonale komponuje się ze świeżością owoców.
Możesz kupić gotową bitą śmietanę, jednak robiona w domu jest smaczniejsza, mniej kaloryczna i pozbawiona konserwantów.
Aby przygotować bitą śmietanę, potrzebujesz:- szklankę mocno schłodzonej śmietanki 30 lub 36%,- czubatą łyżkę cukru pudru
Zimną śmietankę miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania sztywnej pianki. Dodaj przesiany cukier puder i ubijaj na mniejszych obrotach, do momentu całkowitego połączenia produktów. Bita śmietana do gofrów gotowa!
Na przygotowanego wcześniej i ostudzonego gofra połóż bitą śmietanę oraz pokrojone truskawki.Smacznego!