Smakosze.pl Przepisy Rozpływające się w ustach gołąbki z prodiża
Instagram / @born_in_the_prl

Rozpływające się w ustach gołąbki z prodiża

16 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Mało kto spodziewałby się, że w prodiżu możemy zrobić gołąbki. Przeważnie odświeżamy to urządzenie, jeśli w grę wchodzą ciasta i pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić w nim gołąbki. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Gołąbki z prodiża zachwycą domowników

Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej kultowych dań naszej kuchni. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak należy je mrozić . Dziś przedstawimy przepis, w którym wykorzystamy urządzenie z dawnych lat.

Gołąbki i prodiż nie są zbyt oczywistym połączeniem. Znaczna część smakoszy traktuje to urządzenie, jako jeden z elementów charakterystycznych dla kuchni PRL-u. Właśnie wtedy prodiż cieszył się ogromną popularnością i można było się na niego natknąć w każdej kuchni. Niektórzy nadal go mają i mogą w nim przygotować pyszne gołąbki.

Przepis na gołąbki z prodiża jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów . Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego

  • 400 g ryżu ugotowanego na twardo

  • 1 l wody

  • jajko

  • kapusta

  • 45 g przecieru pomidorowego

  • 30 ml śmietany

  • 3 g soli

  • 5 g cukru

  • 5 g oregano

  • 5 ml oleju

Gołąbki w przepysznej odsłonie

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak gołąbki robi Anna Lewandowska . Tym razem sięgniemy po przepis jak za dawnych lat. Na początku z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, które obgotowujemy.

Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkiem, solą oraz pieprzem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotleciki i zawijamy w wystygłe liście kapusty. Teraz musimy przygotować nasz prodiż .

Prodiż wyścielamy papierem do pieczenia i liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki, skrapiamy je olejem i zalewamy wodą z gotowania liści kapusty. Rozpoczynamy podgrzewanie. Prodiż powinien robić swoje przez około 40 minut .

Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy mu wystygnąć. Zalewę przelewamy do garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz zahartowana śmietanę . Tak przygotowany sos dodajemy do mięsnych zawiniątek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: W mojej kuchni lubię

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy