Genialny sposób czyszczenia blachy do pieczenia i piekarnika
Pieczenie jest jedną z najzdrowszych form gotowania. Jeśli używa się pergaminu do pieczenia i silikonowych form, nie trzeba nawet korzystać z dodatku tłuszczu. Dzięki temu kaloryczność może zostać zachowana na stosunkowo niskim poziomie.
Dodatkowo, podczas pieczenia w żywności pozostaje znacznie więcej substancji odżywczych, które w trakcie smażenia czy gotowania w wodzie ulatniają się do oleju lub wody. Niestety, pieczenie ma także swoje ciemne strony, a jedną z najgorszych jest czyszczenie.
Pieczenie na czystych blachach będzie banalnie proste
Charakterystyka pieczenia sprawia, że w porównaniu do innych metod gotowania, ta generuje najtrudniejsze w czyszczeniu zabrudzenia. Długie pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że przypalone resztki przylegają bardzo silnie do metalowych blach.
Wtedy większość z nas staje przed wizją wielogodzinnego moczenia i szorowania przypalonych punktów, które jednak wcale nie chcą z łatwością odpaść. Często też niszczy się blachy, ponieważ długie szorowanie drucianą szczotką uszkadza ich powierzchnię.
Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu długie godziny zamieniają się w kilkanaście minut, a praca kucharza wymaga wtedy jedynie kilku banalnie prostych czynności. Takie czyszczenie zamienia się w prawdziwą przyjemność, a korzystanie z narzędzi staje się znacznie bardziej higieniczne.
Jak wyczyścić blachę kostką do zmywarki?
Na początku nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Urządzenie musi być mocno rozgrzane. Następnie brudną blachę wypełnij do połowy wodą, a na jej środku połóż kostkę do zmywarki. Wstaw blachę i piecz przez około 20 minut. Temperatura przyspieszy działanie kostki i ułatwi jej dojście do najbardziej ukrytych zakamarków.
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Teraz wystarczy jedynie wylać gorącą wodę, a pozostałe resztki doszorować miękką gąbką do naczyń. Opłucz blachę w czystej i bieżącej wodzie i odstaw ją do osuszenia w ciepłe i przewiewne miejsce. Piekarnik w międzyczasie przetrzyj, aby także był doskonale czysty - w taki sposób zachowasz jego funkcjonalność na dłużej.
Taki sposób jest łatwy, tani i energooszczędny. Dzięki niemu bez drapania i niszczenia blachy poradzisz sobie nawet z uciążliwym i przypalonym brudem, który odkładał się na blaszce przez wiele miesięcy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dompelenpomyslow.pl