Golonka według Karola Okrasy
Golonka według Karola Okrasy z ciapkapustą to danie, które zaskoczy wszystkich swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sekretem najsmaczniejszej golonki są przyprawy i odpowiednia obróbka termiczna, aby mięso było soczyste, wilgotne i się nie wysuszyło. Poznaj przepis na golonkę według Karola Okrasy z ciapkapustą.
Golonka to wyraźne w smaku, tłuste i niezwykle sycące mięso. Przygotuj ją z panczkrautem, czyli kapustą po śląsku z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Ciapkapustę gotuj na wolnym ogniu, koniecznie w garnku z grubym dnem, aby się nie przypaliła. Możesz również wyłożyć dno garnka liśćmi kapusty, które zabezpieczą potrawę przed temperaturą.
Aby golonka miała najlepszy smak, była przypieczona z zewnątrz, ale soczysta i miękka w środku, jej obróbkę podziel na dwa etapy. Na początku gotuj ją długo z przyprawami i warzywami, następnie zapiecz w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku z opcją grzania góra-dół. Termoobieg wysuszy mięso.
Szukasz pomysłu na świąteczne danie? Tu poznasz przepis na wyśmienity bigos od Karola Okrasy.
Przepis na golonkę według Karola Okrasy
Składniki na 4 porcje golonki:
-
4 golonki przednie
-
6 ziaren angielskich
-
3 liście laurowe
-
2 marchewki
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
por
-
kawałek selera
-
łyżka cukru
-
szczypta curry i kurkumy
-
2 płaskie łyżeczki soli
-
pieprz
Składniki na ciapkapustę:
-
500 g ziemniaków
-
250 g kapusty kiszonej
-
250 g białej kapusty
-
100 g boczku
-
2 cebule
-
pieprz, sól
-
szczypta majeranku
-
łyżka masła
Jak przygotować golonkę według Karola Okrasy?
Przygotuj golonkę: golonki oczyść i umyj, następnie włóż je do dużego garnka, dodaj marchewkę, por, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, curry, kurkumę i pieprz i zalej wodą, aby tylko przykryła mięso i warzywa. Golonkę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Do wywaru wsyp sól, w razie potrzeby dolej odrobinę wody i ponownie gotuj pod przykryciem kolejną godzinę. Mięso wyjmij z garnka, natnij delikatnie skórkę i odstaw, żeby całkowicie przestygło. Ostudzoną golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wlej bulion i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut, aby golonka się przyrumieniła i zapiekła .
Przygotuj ciapkaustę: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, kapustę białą i przełóż do garnka z grubym dnem razem z kapustą kiszoną, podlej delikatnie wodą i włóż ziemniaki i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, co jakiś czas sprawdzaj, czy kapusta się nie przypaliła.
Jak ziemniaki i kapusta będą już miękkie, dopraw je solą, pieprzem, majerankiem i przygotuj zasmażkę. Boczek pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj boczek i usmaż skwarki. Całość dodaj do garnka z ziemniakami i kapustą i dokładnie wymieszaj, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.
Na talerz nałóż sporą ilość ciapkapusty i połóż golonkę. Smacznego.