Błyskawiczny bigos Karola Okrasy
Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Bigos w 25 minut
Nie da się ukryć, że bigos należy do grona specjałów, które cieszą się sporym zainteresowaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Nawet zabiegane osoby są w stanie przygotować go samodzielnie w bardzo szybki sposób.
Niedawno wspominaliśmy o tym, co należy zrobić, gdy nasz bigos wyjdzie gorzki. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę Karola Okrasy. Mistrz kuchni podzielił się przepisem, który pozwala na zrobienie bigosu w 25 minut.
Bigos od Karola Okrasy wyróżnia się walorami smakowymi, które pozostają na długo w pamięci. Jego przepis został opublikowany na stronie Kuchnia Lidla. Słynny kucharz wykorzystuje same wyborne produkty. Wśród nich znajdziemy schab i suszone śliwki.
Bigos w tej odsłonie nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Z pewnością każdy sobie poradzi z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
100 g wędzonego boczku
300 g schabu
świeża białą kapusta 200 g
kiszona kapusta 200 g
cebula
5 suszonych śliwek
30 g smalcu
5 g suszonego majeranku
4 liście laurowe
50 ml sosu worcestershire
100 ml czerwonego wina wytrawnego
15 g miodu
5 g kolendry
odrobina soli i pieprzu
Bigos od Karola Okrasy zachwyca niepowtarzalnym smakiem
Na początku boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czekamy, aż tłuszcza zacznie się wytapiać. Kiedy to nastąpi, dodajemy pokrojony schab. Całość smażymy z dodatkiem smalcu przez około 5 minut. W tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Boczek i schab zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy już się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobnione suszone śliwki oraz poszatkowana białą kapustę. Mieszankę doprawiamy kolendrą i liśćmi laurowymi. Dodajemy odrobinę wody oraz majeranek i wszystko dusimy przez kilka minut. Kapusta musi zmięknąć.
Bigos jest już prawie gotowy. Wszystkie składniki wzbogacamy o posiekaną kiszoną kapustę. Kontynuujemy duszenie. Bigos musi stracić trochę wody. Pod koniec danie doprawiamy sosem worcestshire, czerwonym winem i miodem.
Zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody. Nasz bigos jest już gotowy. Danie momentalnie znika z talerzy. Najlepiej smakuje ze swojskim chlebem. Warto wypróbować niezawodny przepis na domowe pieczywo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niskie ceny produktów spożywczych w pierwszym sklepie socjalnym w Polsce
Bajeczna metoda odświeżenia wczorajszych kotletów schabowych
Źródło: Kuchnia Lidla