Błyskawiczny bigos Karola Okrasy
![Bigos od Karola Okrasy](https://images.iberion.media/images/1920/6_Qjlh_Sn_Px_IW_Jg4jx2_Wb_T_Po_bigos_bedzie_jeszcze_lepszy_1613806462_6dc5014480.jpg)
Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Bigos w 25 minut
Nie da się ukryć, że bigos należy do grona specjałów, które cieszą się sporym zainteresowaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Nawet zabiegane osoby są w stanie przygotować go samodzielnie w bardzo szybki sposób.
Niedawno wspominaliśmy o tym, co należy zrobić, gdy nasz bigos wyjdzie gorzki. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę Karola Okrasy. Mistrz kuchni podzielił się przepisem, który pozwala na zrobienie bigosu w 25 minut.
Bigos od Karola Okrasy wyróżnia się walorami smakowymi, które pozostają na długo w pamięci. Jego przepis został opublikowany na stronie Kuchnia Lidla. Słynny kucharz wykorzystuje same wyborne produkty. Wśród nich znajdziemy schab i suszone śliwki.
Bigos w tej odsłonie nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Z pewnością każdy sobie poradzi z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
100 g wędzonego boczku
300 g schabu
świeża białą kapusta 200 g
kiszona kapusta 200 g
cebula
5 suszonych śliwek
30 g smalcu
5 g suszonego majeranku
4 liście laurowe
50 ml sosu worcestershire
100 ml czerwonego wina wytrawnego
15 g miodu
5 g kolendry
odrobina soli i pieprzu
Bigos od Karola Okrasy zachwyca niepowtarzalnym smakiem
Na początku boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czekamy, aż tłuszcza zacznie się wytapiać. Kiedy to nastąpi, dodajemy pokrojony schab. Całość smażymy z dodatkiem smalcu przez około 5 minut. W tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Boczek i schab zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy już się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobnione suszone śliwki oraz poszatkowana białą kapustę. Mieszankę doprawiamy kolendrą i liśćmi laurowymi. Dodajemy odrobinę wody oraz majeranek i wszystko dusimy przez kilka minut. Kapusta musi zmięknąć.
Bigos jest już prawie gotowy. Wszystkie składniki wzbogacamy o posiekaną kiszoną kapustę. Kontynuujemy duszenie. Bigos musi stracić trochę wody. Pod koniec danie doprawiamy sosem worcestshire, czerwonym winem i miodem.
Zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody. Nasz bigos jest już gotowy. Danie momentalnie znika z talerzy. Najlepiej smakuje ze swojskim chlebem. Warto wypróbować niezawodny przepis na domowe pieczywo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niskie ceny produktów spożywczych w pierwszym sklepie socjalnym w Polsce
Bajeczna metoda odświeżenia wczorajszych kotletów schabowych
Źródło: Kuchnia Lidla
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)