Bigos od Karola Okrasy
Wikipedia / Mario Carvajal / CC BY-SA 2.0

Błyskawiczny bigos Karola Okrasy

Bigos uchodzi za wyjątkowy specjał naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przyrządza się go w odrobinę inny sposób. Okazuje się, że wystarczy 25 minut, by móc cieszyć się smakowitym daniem. Karol Okrasa zdradził ekspresową recepturę.

Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Bigos w 25 minut

Nie da się ukryć, że bigos należy do grona specjałów, które cieszą się sporym zainteresowaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Nawet zabiegane osoby są w stanie przygotować go samodzielnie w bardzo szybki sposób.

Niedawno wspominaliśmy o tym, co należy zrobić, gdy nasz bigos wyjdzie gorzki. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę Karola Okrasy. Mistrz kuchni podzielił się przepisem, który pozwala na zrobienie bigosu w 25 minut.

Bigos od Karola Okrasy wyróżnia się walorami smakowymi, które pozostają na długo w pamięci. Jego przepis został opublikowany na stronie Kuchnia Lidla. Słynny kucharz wykorzystuje same wyborne produkty. Wśród nich znajdziemy schab i suszone śliwki.

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?Czytaj dalej

Bigos w tej odsłonie nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Z pewnością każdy sobie poradzi z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g schabu
  • świeża białą kapusta 200 g
  • kiszona kapusta 200 g
  • cebula
  • 5 suszonych śliwek
  • 30 g smalcu
  • 5 g suszonego majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 15 g miodu
  • 5 g kolendry
  • odrobina soli i pieprzu

Bigos od Karola Okrasy zachwyca niepowtarzalnym smakiem

Na początku boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czekamy, aż tłuszcza zacznie się wytapiać. Kiedy to nastąpi, dodajemy pokrojony schab. Całość smażymy z dodatkiem smalcu przez około 5 minut. W tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Boczek i schab zdejmujemy z patelni.

Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy już się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobnione suszone śliwki oraz poszatkowana białą kapustę. Mieszankę doprawiamy kolendrą i liśćmi laurowymi. Dodajemy odrobinę wody oraz majeranek i wszystko dusimy przez kilka minut. Kapusta musi zmięknąć.

Bigos jest już prawie gotowy. Wszystkie składniki wzbogacamy o posiekaną kiszoną kapustę. Kontynuujemy duszenie. Bigos musi stracić trochę wody. Pod koniec danie doprawiamy sosem worcestshire, czerwonym winem i miodem.

Zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody. Nasz bigos jest już gotowy. Danie momentalnie znika z talerzy. Najlepiej smakuje ze swojskim chlebem. Warto wypróbować niezawodny przepis na domowe pieczywo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł