Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać
W lasach można natknąć się na rozmaite grzyby. Przeważnie jak ognia unikamy trujących gatunków. Czasami lepiej mieć się na baczności również, wtedy gdy w grę wchodzą jadalne odmiany. Goryczak żółciowy jest omijany przez wielu grzybiarzy, ponieważ charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem i może kompletnie popsuć nawet najlepsze danie. Grzyby cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że niektóre grzyby pomimo tego, że są jadalne, nie powinny znaleźć się w naszych koszykach.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Wyjątkowo gorzkie grzyby w polskich lasach
Zazwyczaj grzyby kojarzą nam się z niepowtarzalnym smakiem, który potrafi zjednać sobie nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W naszych lasach już można natknąć się na wiele wybornych specjałów. Niedawno wspominaliśmy, jakie grzyby znajdziemy o tej porze roku .
Grzyby widoczne na powyższym zdjęciu określa się mianem goryczaków żółciowych. Zyskały one wiele przydomków. Grzybiarze nazywają je goryczakami, grzybkami gorzkimi, podgrzybkami gorzkimi oraz zajączkami gorzkimi. Nietrudno zauważyć, że w każdej z wymienionych nazw znajduje się odniesienie do walorów smakowych.
Niepozorne grzyby wyróżniają się bardzo gorzkim smakiem. Nawet odrobina dodana do potrawy, sprawia, że nabiera ona goryczy, która kompletnie rujnuje danie. Tym samym, goryczak żółciowy uznawany jest za gatunek niejadalny.
Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym, jednak z powodu jego gorzkiego smaku nie da się go jeść. Warto nadmienić, że jego goryczy nie da się pozbyć w żaden sposób. Okazuje się, że nie pomaga nawet kilkukrotne gotowanie grzybów.
Co warto wiedzieć o goryczaku żółciowym?
Wyjątkowo gorzkie grzyby najczęściej można napotkać nieopodal sosen, z którymi tworzy mikoryzę . Rośnie on w ziemi nieopodal drzew, jednak zdarza się, że jego grzybnia rozwija się na butwiejącym drewnie. W związku z tym widok grzyba na pniu nie powinien być dużym zaskoczeniem.
Goryczak żółciowy występuje w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Owocniki wytwarzane są od czerwca do końca października. Grzyby można spotkać nawet teraz, chociaż aktualnie będą one dosyć rzadkim widokiem.
(Wikipedia / Jerzy Opioła / CC BY-SA 4.0)
Mniej doświadczeni grzybiarze często mylą goryczaka żółciowego z trującym borowikiem szatańskim. Zdarza się, że jest on błędnie brany za borowika szlachetnego lub koźlarza. Dotyczy to przeważnie młodych grzybów.
Z pewnością warto zapamiętać to, jak wyglądają te wyjątkowo gorzkie grzyby. Oprócz aspektów wizualnych możemy poznać je po smaku. Wystarczy dotknąć językiem fragmentu kapelusza. Od razu poczujemy intensywną gorycz. Jeśli lubisz grzyby, koniecznie sprawdź, jakie borowiki zagościły w naszych lasach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wikipedia; WP Wideo