Groch wigilijny - sprawdzony przepis
Groch wigilijny to tradycyjny przysmak na świątecznym stole. Groch gotowany z grzybami leśnymi lub pieczarkami podsmażonymi na cebulce ma wyraźny smak i świetnie łączy się z innymi potrawami. Poznaj przepis na groch wigilijny.
Groch wigilijny to świetny pomysł na dodatek do tradycyjnych potraw podczas kolacji wigilijnej. Groch podgotowany z podsmażonymi grzybami jest niezwykle aromatyczny, sycący i będzie smakował wszystkim gościom.
Groch możesz ugotować z kminkiem, który doda strączkom smaku i pozbawi ich związków, które powodują wzdęcia, groch będzie również lżejszy. Do grochu wykorzystaj pieczarki lub świeże grzyby leśne, danie dopraw solą i pieprzem pod sam koniec gotowania.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również postnej kapusty z suszonymi grzybami , przygotujesz ją w niezwykle prosty sposób, a zachwyci wszystkich gości.
Przepis na groch wigilijny
Składniki:
-
500 g drobnej fasoli
-
200 pieczarek lub grzybów leśnych
-
2 cebule
-
sól, pieprz
-
4 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
-
płaska łyżeczka kminku (opcjonalnie)
Jak przygotować groch wigilijny?
Groch włóż do garnka, dodaj kminek, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Na oleju zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone grzyby i podsmaż.
Do grochu dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.