Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijna kapusta z grzybami - prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2021 01:00

Wigilijna kapusta z grzybami - prosty przepis

Wigilijna kapusta z grzybami
canva/YelenaYemchuk

Kapusta z grzybami suszonymi to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną, idealną do smażonych ryb. Danie jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Poznaj przepis na wyśmienitą wigilijną kapustę z grzybami.

Do przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami potrzebujesz kilku prostych składników. Kapusta podsmażona i duszna z cebulką i grzybami suszonymi jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna i jest genialnym dodatkiem do wigilijnych dań głównych, np. do smażonego karpia.

Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-15 godzin, aby zmiękły. Nie wylewaj wody z namaczania, ugotuj w niej kapustę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Do kapusty dodaj również cebulkę i dopraw solą i pieprzem.

Kapusta kiszona smakuje równie dobrze, kiedy dodasz do niej groch. Tu poznasz przepis na kapustę z białym grochem, idealną na Wigilię.

Przepis na wigilijną kapustą z grzybami

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 40 g grzybów suszonych

  • cebula

  • sól, pieprz

  • łyżka oleju

Jak przygotować wigilijną kapustą z grzybami?

Grzyby suszone namocz w szklance zimnej wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Kiszoną kapustę odsącz z wody i posiekaj. W garnku z grubym dnem zeszklij na oleju posiekaną cebulkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut.

Suszone grzyby

Do garnka dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj i podsmaż jeszcze kilka minut, następnie wlej wodę z suszonych grzybów, dolej 2 szklanki zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka.

Tagi: Kapusta Grzyby