Grzanki zapiekane z awokado i serem cheddar - sposób na szybką przekąskę
Grzanki zapiekane z awokado i serem cheddar - składniki
1 sztuka awokado,
kilka kromek razowego chleba (możesz użyć każdego rodzaju chleba),
oliwa,
1 szklanka tartego sera cheddar (możesz zastąpić innym serem żółtym),
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
opcjonalnie: kilka listków rukoli, bazylii lub innych ziół w liściach
Grzanki zapiekane z awokado i serem cheddar - sposób przygotowania
Piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na średnią moc i rozgrzewamy. Ulubiony chleb opiekamy w tosterze lub w rozgrzanym piekarniku (przez chwilę, aż stanie się chrupiący).
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i miąższ rozgniatamy widelcem (najlepiej na płaskiej powierzchni, np. na desce do krojenia lub na talerzu). Jeśli awokado nie jest bardzo dojrzałe, można zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, podobnie jak ser. Awokado i ser mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieszamy.
Przygotowaną pastę rozkładamy na chlebie, dociskając, aby się nie zsuwała. Chleb wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 2 minuty, do momentu aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni. Grzanki zapiekane z awokado i serem cheddar najlepiej smakują skropione oliwą, udekorowane listkami rukoli lub bazylii. Opcjonalnie można je posypać płatkami chili.