Smakosze.pl Porady Ile smażyć frytki w frytkownicy?
canva/Jjohnson2011

Ile smażyć frytki w frytkownicy?

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Frytki to świetny dodatek do burgerów, mięsa, ryb, a podane z sosami są przekąską, którą uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku. Frytki jak z restauracji typu fast-food przygotujesz samodzielnie przy pomocy frytkownicy, jednak bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Jak smażyć frytki? Ile smażyć frytki w frytkownicy?

Frytki to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka. Domowe frytki smażone w frytkownicy będą smakować doskonale, kiedy zastosujesz kilka poniższych rad.

Danie przygotuj samodzielnie z dużych, młodych ziemniaków. Mrożone i gotowe produkty posiadają konserwanty i ulepszacze smaku. Pokrojone w słupki ziemniaki włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 10-15 minut, dzięki czemu frytki będą jeszcze bardziej chrupiące.

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smażonych na oleju frytek, włóż je również do miski z zimnym mlekiem na kolejne 10 minut, następnie dokładnie osusz i włóż do rozgrzanej frytkownicy. Mleko zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dzięki czemu frytki są o wiele mniej kaloryczne.

Frytki smażone to doskonały dodatek do domowych burgerów , smażonej ryby, kurczaka. Po usmażeniu oprósz ziemniaki solą morską lub himalajską. Frytki oprószone posiekaną natką pietruszki również smakują wybornie.

Dzieci uwielbiają frytki. Uwielbiają również gofry. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne gofry dla swoich pociech.

Ile smażyć frytki w frytkownicy?

Frytki smaż na dużej ilości oleju rzepakowego, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Najsmaczniejsze frytki uzyskasz, jeśli usmażysz je partiami.

Na początku nastaw frytkownicę na 150 stopni C i pogrzej olej, smaż w nim frytki przez 10 minut, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Zwiększ moc frytkownicy do 180 stopni C i wrzuć usmażone i odsączone z tłuszczu frytki na 5 minut, aby dobrze się dopiekły.

Burgery z frytkami

Tak przygotowane frytki będą miękkie w środku, ale chrupiące na zewnątrz, czyli takie, jakie frytki być powinny. Frytki od razu wyłóż na talerz i podaj z sosami lub przygotowanym daniem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy