Szybki przepis na amerykański obiad - hamburger z frytkami w kilka minut
![Hamburger](https://images.iberion.media/images/1920/0i_Ea8_AQK_6_Al_Zs_Gnfv_CAI_0_hamburger_1617302841_9e5a4cd238.jpg)
Burger, czy na pewno jest z Ameryki?
Burgery, czyli hamburgery kojarzą nam się głównie z szybkimi posiłkami w restauracjach fast-food, które są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Hamburgery pochodzą jednak od niemieckich imigrantów, którzy przybyli do Ameryki, a ich nazwa wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny, który nosił nazwę hamburger steak. Istnieje wiele odmian tradycyjnych burgerów w zależności od dodatków ich nazwa się zmienia.
W Ameryce burger z frytkami jest najbardziej popularny, ponieważ często serwuje się go na spotkaniach z bliskimi w ogrodzie przy grilu, a także ich mini wersje na imprezach, więc jeśli chcesz poczuć się jak na jednym z amerykańskich przyjęć koniecznie wypróbuj nasz przepis na burgera z frytkami.
Składniki na burgera z frytkami
Ilość mięsa jest zależna od tego ile i jakiej grubości chcesz zrobić kotlety. 400g mięsa wystarczy na 4 kotlety średniej grubości.
- łyżka oleju- 400 g mięsa mielonego wołowego- jedno jajko- jedna duża cebula surowa- szczypta soli- szczypta pieprzu- szczypta ostrej papryki- łyżeczka musztardy- świeża sałata masłowa bądź lodowa- jeden duży pomidor- 3 średnie ogórki konserwowe/kiszone- majonez- keczup- musztarda- czerwona cebula- ser żółty w plastrach (opcjonalnie)- 6 dużych ziemniaków- bułki do burgerów, lub zwykłe kajzerki
Jak przygotować burgera z frytkami?
Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube paski, włóż do rondla z wodą i gotuj przez ok 15 min. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Paski ziemniaków przełóż do miski, dodaj przyprawy oraz odrobinę oleju - wszystko wymieszaj, a następnie przełóż na przygotowaną blaszkę z papierem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 18 minut. Po tym czasie zostaw gotowe frytki w piekarniku, aby nie straciły ciepła i zajmij się przygotowaniem burgerów.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aby się zarumieniła, zostawiamy, aby ostygła. Do dużej miski przekładamy mięso mielone dodajemy jedno jajko, podsmażoną cebulę oraz jajko, a także wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety średniej grubości, wyjdzie ich około 4, a następnie smażymy na oleju po cebuli z każdej strony, tak aby mięso zrobiło się koloru szarego (ok. 5 min z każdej strony), jeśli posiadasz patelnie grilową to podsmaż na niej kotlety bez tłuszczu. Gdy masz taką możliwość możesz również upiec kotlety w piekarniku, wystarczy, że wyłożysz blaszkę papierem, a następnie ułożysz na niej mięso i wstawisz do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni w termoobiegu i upieczesz je po 5 minut z każdej strony.
Gdy kotlety będą gotowe, odstaw je do przestygnięcia, a w między czasie zajmij się bułkami. Pomidora i ogórka pokrój na średniej grubości plastry, podobnie zrób z czerwoną cebulą. Bułkę przekrój na pół i posmaruj obie strony majonezem, następnie połóż kawałek mięsa, plaster pomidora i ogórka (jeśli są cienkie może być ich więcej) oraz plaster cebuli, dodatkowo możesz położyć też kawałek sera żółtego, dodaj odrobinę keczupu i musztardy, przełóż sałatą i zamknij drugą połową bułki.
Twój burger z frytkami jest już prawie gotowy! Wystarczy tylko przełożyć go na talerz i dodać garść frytek! Teraz możesz się zajadać do syta!
Dodatki do burgera z frytkami
Jeśli masz ochotę na więcej warzyw w burgerze to oczywiście śmiało możesz je dodać. Dodatkowo nie musisz robić samemu frytek, możesz skorzystać z gotowych, mrożonych frytek, które są do kupienia w każdym sklepie.Swojego burgera z frytkami możesz wzbogacić też o lekką sałatkę. Wystarczy, że kilka listków sałaty podrzesz na mniejsze, weźmiesz kilka pomidorków cherry, a także szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich, wszystko razem wymieszasz w misce i dodasz odrobinę oliwy z oliwek lub łyżkę śmietany i ponownie zamieszasz w ten sposób otrzymasz zdrową sałatkę jako dodatek do burgera z frytkami.
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)