Smakosze.pl Porady Ile smażyć mięso mielone?
canva/Elena_Danileiko

Ile smażyć mięso mielone?

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Z mięsa mielonego przygotujesz kotlety, pulpety, sos boloński, chili con carne i wiele innych smacznych potraw. Odpowiednio usmażone mięso mielone jest delikatne, miękkie i jest wyśmienitym składnikiem dań. Jak wybrać najwyższej jakości mięso? Ile smażyć mięso mielone?

Mięso mielone jest składnikiem wielu dań na całym świecie. Dobrze doprawione i smażone zyskuje świetny smak i jest bardzo aromatyczne, miękkie, delikatne. Jednym z moich ulubionych dań z mięsem mielonym jest chili con carne , czyli zupa z czerwoną fasolą, kminem, chili, kolendrą, podana z ryżem smakuje wyśmienicie.

Najważniejszy jest wybór odpowiedniego mięsa. Najsmaczniejsze i najbardziej świeże kupisz w sklepie mięsnym. Jeśli masz maszynkę do mięsa, kup kawałek łopatki wieprzowej i samodzielnie zmiel ją w domu. Będziesz mieć pewność, że mięso jest najwyższej jakości i pozbawione sztucznych konserwantów, które wydłużają datę ważności.

Jeśli jednak wolisz kupić gotowe mięso mielone, zawsze zwracaj uwagę na to, czy mięso pochodzi z ekologicznych hodowli, bez GMO i sztucznych dodatków. Mięso mielone musi mieć również ładny, różowy kolor. Jeśli wieprzowina w sklepie ma kolor bladego różu lub nawet żółty, oznacza to, że mięso jest przeterminowane albo nafaszerowane antybiotykami.

Jeśli chcesz usmażyć najsmaczniejsze kotlety mielone- w tym artkule dowiesz się, jak je przygotować i ile smażyć kotlety , aby mięso było zwarte, doskonale usmażone i nie zaczęło dusić się na patelni.

Ile smażyć mięso mielone?

Mięso mielone do sosu bolońskiego, chili con carne i innych dań w podobnym stylu smaż 7-8 minut na średnim ogniu. Kotlety mielone potrzebują znacznie więcej czasu bo od 15 do 20 minut. Mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.

Surowe mięso mielone

Jeśli chcesz usmażyć mięso do spaghetti- dopraw je podczas smażenia ziołami prowansalskimi i smaż razem z czosnkiem i cebulą, a najdzie wszystkimi aromatami. Mięso mielone do chili con carne koniecznie dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem, następnie smaż razem z czosnkiem i cebulą.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy