Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo smażyć kotlety mielone?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.12.2021 01:00

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Jak długo smażyć kotlety mielone?
canva/Tatiana Volgutova

Kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub buraczkami to już tradycyjne danie, które często gości na naszych stołach. Miękkie w środku z chrupiącą skórką są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Jak zrobić idealne kotlety? Jak długo smażyć kotlety mielone?

Próbowałeś usmażyć kotlety, ale były mało doprawione, przypalone lub panierka odchodziła od mięsa i zostawała na patelni? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się w nim, jak doprawić i smażyć kotlety, aby były perfekcyjne.

Kotlety mielone robi się ekspresowo. Potrzebne jest mięso mielone, jajko, kajzerka, bułka tarta, cebula, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Najsmaczniejsze kotlety przygotujesz, kiedy dodasz do mięsa startą na drobnych oczkach cebulę, dzięki czemu każdy kawałek mięsa nabierze odpowiedniego smaku.

Mielone dopraw według następującej proporcji: na 500 g mięsa wsyp pół łyżeczki soli i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Kotlety mielone podaj tłuczonymi ziemniakami, mizerią, burakami tartymi lub ogórkiem kiszonym, a błyskawicznie znikną z talerzy.

W tym artykule dowiesz się również, jak przygotować i ile smażyć schabowe, aby były smaczne i chrupiące.

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Kotlety mielone zawsze smaż na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu, ponieważ tłuszcze te mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nie przypalisz kotletów. Nie przesadzaj również z dużą ilością tłuszczu- musi delikatnie pokryć patelnię. Zbyt duża ilość oleju, masła lub smalcu zmieni smak kotletów i sprawi, że będą bardzo tłuste.

Składniki na kotlety mielone

Kotlety mielone zawsze smaż partiami, jeśli mięso będzie ściśnięte na patelni, zacznie się dusić, nie smażyć i nie będą już chrupiące. Kotlety mielone smaż po 5-6 minut z każdej strony, podczas smażenia możesz kilkukrotnie obracać mięso, aby było jeszcze bardziej chrupiące. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.