Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i dużą ilością świeżej kolendry i aromatycznych przypraw. Zupa meksykańska jest świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad rodem ze słonecznego Meksyku. Poznaj przepis na aromatyczną zupę meksykańską z mięsem mielonym.
Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych i doskonale doprawionych dań. Kolendra, czosnek, chili i kmin rzymski to przyprawy, które są podstawą każdej meksykańskiej potrawy. Kuchnia meksykańska jest kuchnią, w której króluje również mięso, fasola, ryż i oczywiście lokalne placki z mąki kukurydzianej- tortilla.
Zupa meksykańska jest zupą, w której kmin rzymski jest najważniejszą przyprawą. Kmin ma bardzo intensywny aromat, jest pikantny i gorzkawy, doskonale komponuje się z mięsem i warzywami, nadając im wyraźnego smaku. W zupie meksykańskiej nie może zabraknąć również ostrej papryczki chili oraz świeżej, posiekanej kolendry.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad jak z Meksyku- tu poznasz przepis na quinoę po meksykańsku, czyli proste, ale bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe.
Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym
Składniki na 6 porcji:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 puszki czerwonej fasoli
puszka kukurydzy konserwowej
puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
cebula
papryka czerwona
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
chili mielone
2 łyżeczki kminu rzymskiego
świeża kolendra
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
pół łyżeczki suszonego oregano
sól
olej roślinny do smażenia
Jak ugotować zupę meksykańską z mięsem mielonym?
Posiekaj czosnek i cebulę, następnie zeszklij je na oleju w większym garnku z grubym dnem. Dodaj mięso mielone, dopraw je szczyptą soli, chili i kminem rzymskim i smaż, aż mięso zmieni kolor, a kmin zacznie intensywnie pachnieć.
Do garnka dodaj pomidory w puszce, pokrojoną, czerwoną paprykę, dopraw oregano i smaż przez 5-7 minut, następnie dodaj odcedzoną z wody fasolę, kukurydzę, zalej 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw papryką słodką, chili, solą i ponownie gotuj przez 15 minut. Zupę oprósz posiekaną kolendrą.
Smacznego.