Ile smażyć stek?
Stek wołowy z polędwicy, antrykotu czy rostbefu to jedno z najsmaczniejszych mięs, jest delikatny, aromatyczny i soczysty. Przygotowanie steka i jego smażenie wymaga zachowanie kilku zasad, aby mięso nie było twarde i spalone. Sprawdź, jak przygotować i jak i ile smażyć stek, aby był doskonały w smaku, jak z najlepszej restauracji.
Wysokogatunkowa wołowina smażona na patelni grillowej to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsa. Nieumiejętne przygotowanie i smażenie steka skutkuje jednak spaleniem, a mięso zamiast soczyste i delikatne będzie twarde jak podeszwa buta.
Steki wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, aby nabrało odpowiedniej temperatury. Mięso umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, aby nie pryskało podczas smażenia. Steki oprósz solą, jednak doprawianie pieprzem zostaw na później.
Oprószenie mięsa pieprzem sprawi, że pieprz przypali się do patelni i zmieni smak wołowiny. Steki smakują doskonale z ziemniakami pieczonymi w mundurkach , masłem czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw.
Jeśli szukasz pomysłu na wykwintny obiad- tu poznasz przepis na steki wołowe z sosem bearnaise i szparagami.
Ile smażyć stek?
Steki smaż na maśle klarowanym, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie podkreśla smak mięsa.
Długość smażenia uzależniona jest od tego, jaki stopień mięsa chcemy uzyskać. Stek blue, czyli niemal surowy smaż 30 sekund z każdej strony. Stek krwisty musi smażyć się minutę na stronę. Steki średnio wysmażone po 1,5 minuty, natomiast steki mocno wysmażone po 2-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu steków odstaw je na kilka minut, aby mięso odpoczęło, wilgoć odparowała, a stek był chrupiący i aromatyczny, następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem i podaj.