Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Stek z sosem béarnaise i szparagami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Stek z sosem béarnaise i szparagami

Stek z sosem béarnaise i szparagami
pixabay.com

Stek z sosem béarnaise i szparagami - składniki

  • 500 g polędwicy wołowej,

  • 8 zielonych, świeżych szparagów,

  • sól, świeżo mielony pieprz.

Sos béarnaise:

  • 2 łyżki octu winnego,

  • 80 ml białego wina,

  • 50 g masła,

  • 5 ziaren czarnego pieprzu,

  • 1/2 cebulki szalotki,

  • 1/2 łyżki soku z cytryny,

  • garść świeżego estragonu,

  • łyżeczka suszonego estragonu,

  • 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki),

  • duża szczypta soli.

undefined

Stek z sosem béarnaise i szparagami - sposób przygotowania

Sos béarnaise

Wino, ocet, szalotkę pokrojoną w kostkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu bez liści (liście zachować na później) i suszony estragon wkładamy do garnka i podgrzewamy przez ok. 8 minut, aż całość zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. 

Wywar odcedzamy na sitku. Masło roztapiamy i podgrzewamy, aż będzie gorące, klarujemy, usuwając pianę. 

Ogrzane do temperatury pokojowej żółtka ubijamy na pianę, dodajemy sok z cytryny i sól. Wciąż ubijając, dodajemy stopniowo gorące masło i odcedzony wywar. Mieszamy z listkami świeżego estragonu.

Steki

Mięso kroimy na około 3 cm plastry i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury na funkcji grilla. Steki wykładamy na kratkę i umieszczamy na górnej półce piekarnika. Poniżej warto włożyć blachę, na którą będzie ściekać tłuszcz, aby uniknąć zabrudzenia piekarnika. Pieczemy po ok. 4 minuty z każdej strony. 

Wyjęte z piekarnika steki przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut.

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się jasnych końcówek łodyg. Zielone łodygi gotujemy w koszyczku na parze, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 5 minut, licząc od czasu zagotowania wody.

Tagi: