Stek z sosem béarnaise i szparagami
pixabay.com

Stek z sosem béarnaise i szparagami

Stek z sosem béarnaise i szparagami to wykwintne danie, które zachwyci podniebienia Twoich gości. Idealnie nadaje się na uroczystą kolację w gronie rodziny czy znajomych. Wybierz świeże i dobrej jakości szparagi (najlepiej w okresie letnim). Jak przygotować pyszny i soczysty stek z sosem béarnaise i szparagami?

Stek z sosem béarnaise i szparagami - składniki

  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 8 zielonych, świeżych szparagów,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Sos béarnaise:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 80 ml białego wina,
  • 50 g masła,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1/2 cebulki szalotki,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • garść świeżego estragonu,
  • łyżeczka suszonego estragonu,
  • 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki),
  • duża szczypta soli.

Stek z sosem béarnaise i szparagami - sposób przygotowania

Sos béarnaise

Wino, ocet, szalotkę pokrojoną w kostkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu bez liści (liście zachować na później) i suszony estragon wkładamy do garnka i podgrzewamy przez ok. 8 minut, aż całość zredukuje się do około 4 łyżek wywaru.

Wywar odcedzamy na sitku. Masło roztapiamy i podgrzewamy, aż będzie gorące, klarujemy, usuwając pianę.

Ogrzane do temperatury pokojowej żółtka ubijamy na pianę, dodajemy sok z cytryny i sól. Wciąż ubijając, dodajemy stopniowo gorące masło i odcedzony wywar. Mieszamy z listkami świeżego estragonu.


Steki

Mięso kroimy na około 3 cm plastry i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury na funkcji grilla. Steki wykładamy na kratkę i umieszczamy na górnej półce piekarnika. Poniżej warto włożyć blachę, na którą będzie ściekać tłuszcz, aby uniknąć zabrudzenia piekarnika. Pieczemy po ok. 4 minuty z każdej strony.

Wyjęte z piekarnika steki przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut.

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się jasnych końcówek łodyg. Zielone łodygi gotujemy w koszyczku na parze, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 5 minut, licząc od czasu zagotowania wody.

Następny artykuł